Vijver aanleggen en vraag over huidige vijver.

12 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 13/08/2010 - 20:46
malou

Vijver aanleggen en vraag over huidige vijver.

Inmiddels zijn wij geheel onverwacht vorige week verhuisd, eindelijk na lang wachten een huis toegewezen gekregen, en is mijn minivijvertje meeverhuisd.

Helaas is mijn vijvertje nog steeds 3 x niets.
De fonteinpomp loopt dagelijks nog steeds vast, en het lis geen alg, maar meer een soort modderachtige laag en aanslag op de wanden.
Als je t wegveegt is het ook echt net of ga je met je voeten door een plas met zand er in.

Algen zitten er ook wel een beetje in, maar dit is geen alg.

Er staan een lelie in, een watergladiool, en een soort mini lelieachtig plantje waar gele bloementjes in komen. Penningkruid ofzo?

Het lijkt mij persoonlijk stug dat de vissen zoveel ontlasting produceren dat er die drab inkomt.

Iemand enig idee?

En nu mijn 2e vraag.
Wij willen graag een vijver aangaan leggen in de hoek van de tuin, de vijver zal daar deels schaduw deels zon komen te liggen.
Nu twijfelen we tussen bovengrondse vijver, of toch in de grond.

We zouden graag willen weten wat we voor een grotere vijver t beste kunnen gebruiken. Voorgevormd, beton, of folie.

Ook wat voor pomp/filtersysteem voor zoiets geschikt zal gaan zijn, of misschien helemaal niets?

Ik hoor het graag.

vr, 13/08/2010 - 21:09
RdB

Materiaal: folie is veruit het eenvoudigste en goedkoopste aan te leggen en geeft vormvrijheid. Dat geldt ook voor in de grond versus boven de grond, in het laatste geval moet je aardig stevig bouwen.

Filter: afhankelijk met wat je van de vijver wilt: veel vis is veel filteren, geen of weinig vis en je kan die rommel in het vijvercentrum laten omdat je het niet nodig hebt.

Drab: moeilijk te zeggen op afstand: oude algen? Ingewaaid blad? maar zeker geen vissenpoep.

Miniwaterlelie met gele bloemen: watergentiaan? Penningkruid is een kruipertje met ronde blaadjes (de penningen).

Ruud

za, 14/08/2010 - 10:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vorige week verhuisd........hoe kun je nu verwachten dat in een week tijd een vijver z'n natuurlijk evenwicht heeft? Dat kost maanden. Geduld ermee!

za, 14/08/2010 - 11:14
malou

Greenconnection, we hebben de vijver verhuisd zoals hij was ;)
Het is maar een heel klein ubbinkvijvertje, 125 lang en 60 cm diep en deze hebben we maar iets leeg gehaald en zo in de kar gezet. Wel ff flink huften, met deels nog water er in is dat best nog zwaar, maar t is gelukt.

En die troebele aanslag dat is dus al een aardige tijd zo.

Algen, ook dode algen of planten lijken het niet te zijn, en veel planten hadden we daar ook niet die hun stof of troep er in konden waaien, daar hij onder een overkapping stond.

Rd, als ik de vijver dan deels in de grond, en deels boven doe, hoe kan ik het met vijverfolie het beste verstevigen aan de randen?

Ik heb gisteren ff rondgesneupt op @net nog, en t liefst zou ik willen proberen een natuurlijke zichzelf onderhoudende vijver gaan maken.
Waarbij ik dus geen filter hoef te gebruiken.
Wel komt er een klein fonteinpompje in voor de gezelligheid, maar dat zal nooit voldoende zijn voor complete filtering, die ik dus graag op natuurlijke wijze zou zien

Dan zou ik dus een vijver aan moeten leggen met vooral veel planten, en zo weinig mogelijk vis.

Welke planten kan ik daarvoor het beste gebruiken die én t water zuiveren, en een biologisch evenwicht op gaan zetten?
En moet er dan ook nog bodembedekking in een dergelijke vijver, of kun je planten in manden op plateaus gaan zetten die je dan creeert?

De planten die ik nu heb (heb t ff gecheckt) zijn penningkruid, een roze lelie, en een rode watergladiool.
Voor de rest drijft er een aantal trossen zuurstofplant in, zou dit afdoende zijn, of moet er meer in?

En gaat vijvervolie snel stuk, door bv mollen muizen etc?

Alvast bedankt weer

za, 14/08/2010 - 17:29
RdB

Constructieve adviezen geef ik niet, daar ben ik niet goed in.

Gebruik geen bodemmateriaal, nergens voor nodig, al denken de verkopers daar uiteraard anders over maar het blijkt steeds alleen maar een bron van ellende (alg, troebel water etc.). Planten in een vijver hebben geen enkel bodem materiaal nodig, het heeft alleen nut om ze op hun plaats te houden. Laat je niks wijs maken over voedingsstoffen of zo, die kun je missen als kiespijn. Immers, planten kunnen alleen in het water opgeloste voeding opnemen, voeding in de vijvergrond dat oplost komt echter evenzeer in de rest van het vijverwater terecht waarvoor vooral de algen dankbaar zullen zijn.

Ik heb al meer dan 30 jaar vijvers maar nog nooit een filter gebruikt, dus ook daar zie ik het nut niet van in, ten minste niet zolang je niet te veel vis in de vijver doet.

Als je zuurstof planten verschillende soorten zijn maakt het verder niet zo veel uit. Al naar gelang je vijver zal de ene dan wel de andere sterk groeien.

Vijverfolie: daar komt geen muis of mol door, neem niet de goedkoopste dikte, hoe dikker hoe beter. Elke cent extra is het waard want folie vervangen in veel lastiger dan de eerste keer aanleggen. Kies bij voorkeur een vijver folie van EPDM, die gaan minimaal 15-20 jaar mee, meestal langer.

Ruud

za, 14/08/2010 - 21:37
pia zz

gebruik een goede rubberfolie, heb zelf oude vloerbedekking onder de folie gedaan ivm scherpe uitsteeksels.Het kost idd meer , maar over 10 jaar alles weer leeghalen, daar zit je ook niet op te wachten. Veel succes....

ma, 16/08/2010 - 11:15
malou

Dank jullie wel voor de antwoorden.

Over de beplanting.
Ik hoorde dat bijvoorbeeld riet een goede waterzuivering teweeg brengt, maar hoe zorg ik dan dat riet groeit in mijn vijver zonder bodembedekking, maar niets stuk gaat? Want riet wortelt toch?

En welke waterplanten raad je me aan? Ik heb geen flauw idee wat te halen.
Ik kreeg toen bij het tuincentrum hier een lelie mee, 2 bakken penningkruid en de watergladiool die voldoende zouden zijn om de vissen van voldoende zuurstof te voorzien.

Ik heb daar zelf van die zuurstof/voedingsbosjes aan toegevoegd die je normaal in vissenkommen plant, had er een hard hoofd in dat de planten genoeg zouden zijn..

Die van oude vloerbedekking is ook een goed idee, wij hebben geen vloerbedekking, maar tegenwoordig heb je voor een paar 10tjes ook een goede bij een 2ehands zaak geloof ik, dus dan zal ik daar een halen.
Ook goedkoper dan de ondermat geloof ik, en dikker en duurzamer lijkt mij.

Meer tips zijn altijd welkom :-) en bedankt tot dusver!

ma, 16/08/2010 - 11:52
RdB

Nooit riet planten in een tuinvijver, veel te agressief. Het is inderdaad een sterke waterreiniger en wordt om die reden in biofilters toegepast, maar nogmaals, niet geschikt voor de siervijver.

Voor de rest maakt het niet zo heel veel uit wat je plant. Mijd alleen erg woekerende planten of planten die folie kunnen doorboren (naast riet Lisdodde).

Ruud

di, 17/08/2010 - 00:19
malou

Ok dank je wel, dan doen we dat dus niet haha.

Als ik dat zou willen dan moet je zeker een aparte bak met daarin een waterloop naar de vijver doen?

Dat is niet de bedoeling nee.

Dus zou ik een aantal lelies en penningkruid e.d. planten dan is dat voldoende omt water te zuiveren en helder te houden?

di, 17/08/2010 - 22:14
bjorrn

ik zou er ruim aan glanzend fonteinkruid bij doen.
heb zelf een vijver van 10 kuub zonder filter vol met fonteinkruid dat gegroeid is tot ongeveer 60 cm hoog. een goede variteit van zuurstof planten is altijd goed. te veel ken niet. met voldoende planten ben je niets nodig qua filters poeders of andere chemische troep. wat nog wel kan is een bacteriestart. laat je idd niets wijsmaken. kijk of er in de buurt een vijverzaak zit. en geen tuinland, intratuin of zo.

Gr bjorn

wo, 18/08/2010 - 17:31
malou

Dank je wel voor je bericht.
We zullen de komende tijd eens goed rond gaan kijken en zoeken.

ma, 30/08/2010 - 15:38
malou

Inmiddels heb ik van vrienden een drukfilter gekregen en een zwaardere fonteinpomp gehaald.

Het water deels ververst en nog nooit zo'n mooi helder vijvertje gehad.
Ik heb hoornblad gehaald en dit in de vijver gedaan op aanraden van een kennis, schijnt goed voor zuurstof en ook reiniging te zijn, en mijn vijvertje is glashelder, en ben er helemaal blij mee.

Ook ander substraat gehaald, deze is wel goed en word niet troebel, en de planten doen het er goed in. Helemala blij dus.

Kan het nu zo zijn dat de vijver dadelijk nog wel donkerder word, of meot het in principe met het drukfilter en het doorpompen goed blijven?

Onderwerp gesloten