vijver bodem
#1
di, 25/08/2009 - 15:15
vijver bodem
beste vijvervrienden,nu ik mooi helder water heb ben ik tot de ontdekking gekomen dat mijn hele bodem vol met grote kiezels en enorme grote stukken lava stenen donker blauw gladde zowel als ruwe heb er al honderd kilo uitgevist weet iemand waarvoor dit dient heb zelf acht zakken vijver substraat er in gegooid bij voorbaat dank wilhelmina
volgende vraag weet iemand wanneer ik mijn vijver kan laten leeglopen voorjaar of najaar i.v.b. met als maar meer vreemde visjes die wil ik eruit hebben wegens overbevolking wilhelmina
Vijversubstraat is een prima bodembedekker in combinatie met lavastenen kun je prima waterplanten vastzetten zonder dat je tegen lelijke manden aankijkt. Lava en substraat zijn belangrijk omdat daar je bacteriën groeien die belangrijk zijn nitriet om te zetten naar nitraat.
Ik zou voor de winter de planten snoeien en al het niet winterharde eruit halen.in de winter zorgen dat er niet te veel bladeren in de vijver komen deze gaan alleen maar liggen rotten en dan vervolgens in april of mei de vijver voor een groot gedeelte leegpompen (niet helemaal om het bacterieleven te behouden) dan kun je de ondiepe vijver niveau's schoonmaken Daaronder versta ik gewoon het verwijderen van bladeren. Als je echt een dikke laag bodemslip hebt zou ik deze verwijderen maar als het steeds om een heel dun laagje gaat zou ik dit in de hand houden door af en toe wat bio oxidator toe te voegen. dit is veilig voor planten en vissen..
groet, Jordi
Weer zo'n onnodig middeltje om mensen geld uit de zakken te kloppen.
Ik heb al 15 jaar een glasheldere vijver, planten groeien tegen de klippen op; geen filters of andere energieverslindende spuiters en IK GOOI ER NOOIT IETS BIJ. Alleen jaarlijks haal ik het blad en slib eruit.
Het kan dus wel!
Bodemslip eruit scheppen is ook een manier , maar hoe ga je dat doen als je een substraat bodem hebt? Bij mijn vijvers hoef ik alleen grote bladeren en grove plantenresten te verwijderen. Als je vijver helemaal leeg moet is dat niet altijd een succes, het is veel werk en als je veel grondwater hebt wordt je er helemaal niet vrolijk van..
mijn ervaring is dat die kostten van bio oxidator reuze meevallen met standaard onderhoud misschien een 10 euro per jaar.. je moet het natuurlijk niet gaan gebruiken als je enorm veel slip hebt dan ben je al te laat.
Als de basis goed is hoef je inderdaad niet perse stofjes toe te voegen. Zeker niet als de vijver een goed evenwicht heeft en een ideale ligging.
Als je het echt perfect wilt hebben meet je wel regelmatig je waterwaardes.
en daar waar nodig stuur ik wel een beetje bij.
Groet Jordi
Het gaat me niet om 10 euro, maar om het principe. Vaak wordt een kleine verandering onmiddelijk bestreden door maar van alles in de vijver te gooien. In de natuur zullen de waarden ook voortdurend schommelen en wordt er ook niet ingegrepen.
Je maakt een vijver in biologisch evenwicht veel gevoeliger voor verandering, als je er voortdurend wat bij moet gooien. Geduld is vaak beter dan onmiddelijk naar middeltjes grijpen.
Helaas is geduld niet te koop. Valt ook niets aan te verdienen.
Bedankt voor je reactie!
Ben het helemaal met Greenconection eens, heb zelf ook geen toevoegingen, substraat of weet ik wat in mijn vijver, en ook mijn vijver is glashelder, dus het kan gewoon op een natuurlijke manier, alleen je moet het idd tijd gunnen en ja....wachten ....duurt vaak te lang......helaas.
en helemaal als je dit leest
Zo helpen wij u om de vijver goed op te starten. Door middel van bacteriën en het sturen van de water waardes. Met de winter zullen wij de oever planten snoeien en eventueel de bladeren uit de vijver halen zodat deze niet zullen gaan rotten in de vijver. Hierdoor komt het vijverleven in het voorjaar weer goed op gang.
groet Dirk
Kassa!
Bron vermelding is wel zo aardig Birdwatcher :)
Groet,
Marion_N
@ Marion_n: dat laat zich raden als de schrijver zich vijvervisie.nl noemt!
Ruud