vijver en zuurstofplanten
#1
wo, 17/01/2007 - 08:11
vijver en zuurstofplanten
Ik moet mijn vijver heraanleggen gezien ik hem niet meer helder krijg. Wanneer begin ik er het beste aan en op welke manier.
Graag zou ik er een varie enmassaal zuurstofplanten in brengen, heeft er iemand een overtollige hoeveelheid dat ik eventueel mag komen ophalen.
Kan ik ook zonder filter toestanden mijn vijver helder behouden.
Bedankt voor jullie reaktie.
Roger
email; rog [dot] despandora [dot] be
Beste Roger,
1 Als je vijver troebel van water is dien je een aantal zaken voor jezelf op een rijtje te zetten, Waarom dat het water troebel kan zijn?
Te veel slib op de bodem - over bezetting van vissen - doen de waterplanten het goed/slecht - waterwaarden kontroleren - kan er oppervlaktewater in de vijver lopen wat aarde mee brengt enz , enz.
Water dat troebel is brengt weinig licht op voor de planten met name de fotosynthese, éénmaal het water troebel is zal met nieuwe planten troebel blijven, voorbeeld: een vijver die zweefalgen heeft (erwtensoep) krijg je niet meer helder door er planten in bij te pooten ze sterven af (geen licht) eerst moet de zweefalg aangepakt worden zodat het water helder wordt en dan pas waterplanten.
Best mogelijk om zonder filter het water helder te houden mits er genoeg waterplanten in staan.
Beste tijd is om te wachten tot medio mei zodat de vissen bekomen zijn van de winterust, ook het tijdelijk onder brengen van de vissen is van belang en zeker als het een grondige aanpak gaat worden van heraanleggen.
groet
sjuul
bedankt Sjuul voor je antwoord, maar moet ik de vijver leeg pompen ? dat zal het beste zijn denk ik , en daarna opnieuw beginnen. Graag zou ik aan een massa waterplanten geraken zodat ik een goede start kan nemen.
misschien heb je verder nog wat tips.
mvg
roger
Dat weet ik niet of je de vijver moet leegpompen dat ligt eraan hoeveel slib erop de bodem ligt. Dan hoeft het nog niet meteen op leeg pompen aan te komen er zijn verschillende methoden die je kunt hanteren o.a met de hand nadeel duurt langer, met een water stofzuiger (kun je huren) ofwel leegpompen maar dan dien je er voor te zorgen dat de vissen een tijdelijk onderkomen hebben.
Als je kiest voor leeg pompen plaats dan niet de pomp op de bodem, het afgepompte water vang je op waar de vissen hun tijdelijk onderkomen in krijgen. Als alles gereed is begin je de vijver te vullen met kraanwater, het opgevangen water pomp je ook terug naar de vijver in. Denk er wel aan dat je niet meteen de vissen moet uitzetten ivm temperatuurverschillen van het verse en bestaande water.
Bij een verversing zal je vloeibare bacteriën moeten toevoegen aan het water, ENTEN van de vijver wel bekend.
Planten erin en dan pas de vissen.
Kontroleer de waterwaarden en noteer deze voor jezelf, en kontroleer deze zeker 1 keer per maand.
Om aan water planten te geraken zou je nu al eventueel advertentie's kunnen zetten op veilingsite's meestal is dat gratis zoals bijv: kapaza.nl enz, enz of zoeken op deze site's.
Ook bij vrienden, kennissen, en buren informeren of met flyers werken in je straat/woonomgeving.
Niet alleen voor jou maar ook voor andere mensen altijd waterplanten spoelen in een lichte zout oplossing alvorens ze in de vijver te doen.
groet,
Sjuul
beste sjuul,
dat is een klaar en duidelijke uitleg, nu kan ik aan de slag; bedankt om je deskundige uitleg.
roger