Vijver met filter heeft grijs wazig water

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 27/04/2005 - 14:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vijver met filter heeft grijs wazig water

Hoi allen,

Ik heb een vijver van 30.000l met een diepte van +-75cm. We hebben hem al een 10-tal jaar maar de laatste jaren deedt de vorige filter zijn werk niet zo goed en was hij steeds heel vuil. We hebben nu sinds enkele maanden een nieuwe filter installatie. Biotech36 + 2 UV lampen van 55Watt en het water loopt langs een waterval terug de vijver in. De eerste weken werd het water elke dag helderder en hebben we de filter regelmatig uitgekuist vanwege de hoge vervuiling. Nu sinds een week of 2 is het water terug troebel geworden. Voordien was er meer sprake van vervuiling van zand, slijk en algen maar nu komt er een wazige, grijze schijn op het water. Op sommige plekken kan je de bodem nog een beetje zien maar het wordt echt moeilijk. We hebben de filter nog een aantal keren proper gemaakt maar tevergeefs. Vermits we de filter in het begin regelmatig schoonmaakte hebben we niet elke keer bacterien toegevoegd omdat dit nogal een kostelijke affaire wordt. Een week geleden vond ik wel dat het pH gehalte aan de zure kant was, 6.2 ongeveer en tracht dit op te lossen door af en toe een beetje leidingwater toe te voegen en het is al een beetje gestegen, ook de hardheid is een beetje toegenomen dewelke nu meer de ideale waarden benadert.

Heeft er iemand soms enig advies wat de oorzaak of oplossing kan zijn van ons wazige water. Zuurstofgehalte? Filter niet genoeg bacterien? pH waarde?

Super bedankt want we hebben niet veel zin om een dure specialist in te huren die dan zegt dat we voor 300 euro producten in de vijver moeten kieperen.

Groetjes,

Philippe

wo, 27/04/2005 - 14:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat voor vissen zitten er in de vijver en wat voor en hoe veel planten?

Ik vermoed dat U in ieder geval het filter TE VAAK en te goed schoonmaakt, nu krijgen de bacterien daar geen ans om zich voldoende te ontwikkelen. Een 'regeltje' is om een filter pas schoon te maken als het zover dichtslibt dat de doorstroming duidelijk minder wordt. De benodigde bacterien bevinden zich overigens in iedere vijver die wat langer in gebruik is (en komen dus vanzelf in het filter). Alleen bij het opstarten van een geheel nieuwe vijver is het wel nuttig bacterien toe te voegen, om de bacterie-groei versneld op gang te krijgen.

Staat het filter dag en nacht aan of alleen overdag (in het laatste geval sterven de bacterien in het filter 's nachts af waardoor het geheel averechts werkt. Aan laten staan, dus.)

Ik heb verder wat algemene info over algen(veroorzakers van troebel water) gezet op: https://tinyurl.com/y4caenrn

Een pH van 6.2 is wel wat aan de lage kant maar hoeft geen probleem te zijn (is niet te laag).

wo, 27/04/2005 - 16:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Er zitten een 30 tal vissen in waaronder het grootste deel goudwindes, een aantal komeetstaarten en 4 koi-karpers. Verder zit er nog een deel waterpest in die al jarengeleden aangebracht is en zopas hebben we nog een 10-tal kleine plantjes aangebracht (waarvan de namen mij ontglipt zijn). De reden dat we hem tegenwoordig regelmatig uitkuisen (filter) is omdat indien we in het begin zagen dat het water niet meer properder werd, en we hem nog eens schoonmaakte, de volgende dag het water weer wat helderder was. De filter staat altijd aan.

wo, 27/04/2005 - 18:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mogelijk wordne de koi inmiddels zo groot dat ze een duidelijke invloed op hun leefomgeving krijgen. Koi woelen veel door de bodem waardoor ze alles opwoelen wat in het water aanwezig is. Dat kan het water troebel maken (en houden). Zo van een afstand is moeilijk te beoordelen hoeveel waterplanten dit nu werkelijk zijn, maar op het moment beginnen de waterplanten pas te groeien en dat kan een andere reden zijn (nemen nog onvoldoende voedingsstoffen weg uit het water).

Ik denk dat U het beste eens rond kan kijken op de diverse koi-websites om te zien hoe de koi-houders dit oplossen (sommigen door te werken met aangepaste filter-installaties en veel techniek, anderen doen het door een tweede vijver voor alleen planten aan te leggen en het water daardoor te laten stromen. In beide gevallen hebben ze geen bodemgrond bij de koi, of hooguit iets 'schoons' zoals gewassen zand of fijn grind).

do, 28/04/2005 - 20:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi,
Als je met UV-lampen werkt is het wel zo dat je na elke kuisbeurt van de filter verse bacteriën moet toevoegen aangezien ze er niet vanzelf inkomen. Ze worden immers afgedood als ze de UV unit passeren. Persoonlijk ben ik geen fan van UV units, hebben we jeranlang gehad en nooit resultaat gehad. Nu werken we met een 2de bekken gevuld met lava en planten erboven op. Dat samen met een sterke pomp en je water is helder.
Heeft je pomp wel genoeg debiet?
Pieter

vr, 29/04/2005 - 09:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik ben wel erg blij met mijn uv lamp. Het water is altijd kraakhelder.
Wel elk jaar een nieuwe lamp indoen, want die leven niet zo lang.

ma, 22/05/2006 - 14:36
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo Philippe
Ik heb precies het zelfde probleem als jouw nadat ik mijn uv-lamp vergroot hebt naar 30 watt een 3 weken geleden.
en de vraag is of jouw grijze kleur ondertussen al verdwenen is en zo ja op welke mannier? ik word er gek van
6500 lt water
filter voor 12000lt
pomp 4000lt
30 watt uv-lamp

Onderwerp gesloten