Vijver te diep???

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 14/03/2007 - 23:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vijver te diep???

ik heb een vijver van ongeveer 20kub maar hij is ook 1.70 diep
nu heb ik van meerdere mensen gehoord dat dit te diep is, klopt dat wel en zo ja wat dan ik er aan doen?

alvast bedankt

wo, 14/03/2007 - 23:59
fjmb

170 cm is behoorlijk aan de diepte, maar moet kunnen. Wat wil je er mee doen? Voor Koi's is dit prima, deze vissen slopen toch je planten dus 170 cm geen probleem.
Moeten er toch planten in, en met name zuurstof, dan op de diepte letten. Fonteinkruid gaat nog prima. Waterpest ook. Daarbij komt nog dat er ook nog bodemsubstraat in moet. Deze wat dikker maken en je 170 wordt al kleiner. Waterlelies moeten toch ook in een container dus scheelt alweer wat diepte.
Let ook op de capaciteit van je filterpomp, deze moet 20 m3 wel aan kunnen.
Succes

do, 15/03/2007 - 00:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik wou er eigelijk geen filter achter doen. moet wel een pomp hebben voor mijn waterval het is eigelijk allemaal te groot. Ik wou er een gewone vijver van maken als het kan een beetje een natuur vijver. Bodemsubstraat moet ik daar nog ergens op letten?. Hoe groot moet mijn pomp ongeveer zijn?

do, 15/03/2007 - 00:28
fjmb

Een vijver kan mij niet groot genoeg zijn, maar het vereist ook onderhoud. Bodemsubstraat is bij de betere vijver- en tuincentra te krijgen. Het zijn poreuze korrels wat gelig van kleur. Voor pompen zou ik kijken bij het aanbod van Oase. De Aquamax ECO serie bijvoorbeeld. Bij ons werkt een Aquamax 6000 naar volle tevredenheid.

do, 15/03/2007 - 10:30
Sjuul

Dat ie te diep zou zijn kan nadelige gevolgen hebben voor o.a planten, zuurstof gehalte, onderhoud, water verversen, medicatie, enz, enz.

Fonteinkruid heeft als maximale diepte 1 meter, minimaal 40 cm.
Het nadeel van fonteinkruid is dat stof op de bladeren blijft liggen, het blad begint bruin te kleuren, ook bij te veel zonlicht, en te warm water.
Waterpest heetf dezelfde plantdiepte, en vraagt veel zonlicht.
Minimum 6 bosjes zuurstofplanten per 1000 liter water op de grote van 20 kuub komt dit neer op 120 bosjes.
De prijs van waterpest is variërend 0,30 euro cent p/ jong plantje tot een euro of 2 voor de grotere planten.

Wanneer je substraat gaat gebruiken dien je er rekening mee te houden dat het een laag substraat moet zijn van zeker 2 á 3 cm dik, normaliter is de substraat verpakking 25 liter dit volstaat voor 1/m³, in jouw geval heb je 20 zakken nodig de prijs per zak is vanaf 13 euro.

Als je niet met een filter wilt werken hoef je geen rekening te houden met de capaciteit van de pomp qua inhoud van de vijver.
Je dient echter rekening te houden met de juiste keuze van de pomp voor een beekloop of waterval te denken aan.
Opvoerhoogte van de pomp, leiding verliezen, drukverlies, breedte van de waterval, afstand.
Ik post de berekening apart.

Denk ook aan het zuurstof gehalte in de vijver koud water lost gemakkelijker zuurstof op dan warm water, hoe dieper de vijver hoe minder zuurstof. Ga nu niet meteen zeggen ja maar ik ga toch zuurstofplanten gebruiken dan zit je mis. Zuurstofplanten geven alleen overdag zuurstof af bij voldoende zonlicht, s'nachts nemen de zuurstofplanten zuurstof op.

do, 15/03/2007 - 10:43
Sjuul

Pomp berekenen:

Als eerste hoe HOGER de waterval hoe meer CAPACITEIT de pomp moet hebben. Je moet rekening houden met leiding verliezen,
breedte van de waterval - enz, enz.
de hoogte in meters van de waterval -
waar is de pomp geplaatst in de vijver? dit is de afstand van de pomp tot bovenaan de waterval in meters.
max opvoerhoogte pomp.
max aantal liter p/u.
Wat moet er nu gebeuren ? Je moet de verliezen gaan berekenen wat het water aflegd, per meter is 1% verlies.
max. pomp capaciteit : (delen door) max. opvoerhoogte = uitkomst X liter p/m= uitkomst - (minus) 1% = effektief liters per meter.
Dan de max. opvoerhoogte - (min) de hoogte van de waterval = uitkomst X de effektieve liters per meter = liter debiet.
Afstand van de pomp op de waterval = pomp X meter afstand waterval = X % (voorbeeld: 2 m = 2%)
Het aantal bochten is een verlies van 5%, twee zitten er altijd op 1 aan de pomp en 1 aan de bovenkant van de waterval.
Breedte van de waterval is bepalend voor sterk of zacht stromend water, bijvoorbeeld: een zacht stromende waterval van 50 cm breed verwerkt iets van een 3000 liter p/uur.
Een sterk stromende waterval zal het dubbele hebben.
voorbeeld:
Stel je hebt een pomp met een max opvoerhoogte van 3 meter en max pomp capaciteit van 3000 l/p uur, de hoogte van de waterval is 1,6 meter, de pomp ligt twee meter van de waterval, en twee scherpe bochten zijn aanwezig.
berekening 1) 3000 : 3 = 1000 liter per meter - 1% = 990 liter effektief.
2) 3 (opvoerhoogte) - 1,6 (hoogte waterval)= 1,40 m. X 990 liter effektief = 1386 liter op 1,6 meter hoogte.
3) De pomp ligt 2 meter van de waterval is 2%. 1386 - 2% = 1358 liter p/uur.
4) Twee bochten die een verlies geven van 5%. We hadden al 1358 l/u en krijgen we 1358 - 10% = 1222 liter p/uur effektief bovenaan de waterval.
Met de uitkomst van 1222 liter p uur , netto opbrengst kun je een zachtstromende waterval realiseren die 15 cm breed is.
Vallend water is leuk, maar vallend water is luid en van veraf te horen. Denk eventueel aan naaste buren die dit niet kunnen of willen accepteren (zelf al moeten ondervinden).
Dan dien je nog rekening te houden met de diameter van aansluit slangen om zoveel mogelijk wrijving te voorkomen. Een kleine diameter meer wrijving, minder water opbrengst, te grote druk, een grote diameter minder wrijving, meer water opbrengst minder druk.

Dus altijd de grootste diameter gebruiken, ga je kleiner aansluiten dan rem je de pomp af op capacitieit waardoor deze te veel moet vergen van zijn vermogen.

do, 15/03/2007 - 20:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

man wat valt dat allemaal tegen, zit nu gewoon te denken om de vijver minder diep te maken.. en hij is zo allemachtig groot en heb wel meer dan 5000 kilo aan stenen aan de zijkanten liggen. Wat een karwij. Kan het allemaal niet op een iets minder drastiese manier?.

vr, 16/03/2007 - 10:19
Sjuul

@annoniem wat is voor jou een minder drastische manier?

Zelf heb ik ook 20 kuub maar deze is geen 1.70 m diep, de diepte wat jij hebt zou ik drastisch diep kunnen noemen, en heb ik ook enkele nadelen daarvan opgenoemd. Daarvan heb ik zelfs no

vr, 16/03/2007 - 17:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

eerst even dit ik heb de vijver niet gemaakt hij lag er al hij werd vroeger gebruikt voor een zwemvijver. kan ik er zo een paar kub zand in gooien dat zou dna heel mooi zijn. ik heb er niet veel verstand van, maar met een natuurvijver bedoel ik een mooie drukke vijver en niet zo'n leeg ding bijvoorbeeld voor koi.
ik wil jullie bedanken voor de vele reacties en laat het weten hoe het afgelopen is.

groeten tom van huizen

Onderwerp gesloten