vissterfte

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 16/08/2007 - 14:23
janstals

vissterfte

Beste,

Sinds vorige week hebben we een vreemde vissterfte in onze vijver. Het begon met 1 vis, 2 vissen en intussen zitten we al aan meer dan 10, eerst waren het kleine karpertjes (ooit eens in de vijver terecht gekomen) maar intussen zitten er ook goudvissen, goudwindes en zelfs koi's tussen, die zomaar sterven. Geen teken van schimmels of dergelijke.

Wel testten we dinsdag de verschillende gehaltes en de KH waarde lag op 4 terwijl hij 8 moet zijn. We hebben ook product om die waarde te doen stijgen in de vijver gedaan, maar nog steeds zitten we met die sterfte.

Zou er een andere oorzaak kunnen zijn?

Kan er ons iemand tips geven?

Bedankt,

Groeten, Jan

do, 16/08/2007 - 20:37
Sjuul

Een ziekte oplossen om de waterwaarden te versterken heeft geen enkel nut.

Een hoge vissterfte duidt op een ziekte veroorzaakt door een parasiet of bacterie.
De meeste ziektes of aandoeningen zijn met het blote oog niet waar te nemen, zelfs de bacterie of parasiet niet.
Hiervoor zal een afstrijkje gemaakt moeten worden dat via de microscoop onderzocht moet worden, in dergelijk soort gevallen vissen dokter.

1 parasiet die een hoge sterfte aan het vissen bestand brengt is de costia ofwel Ichtyobodo.
Costia is één der gevaarlijkste en kleinste protozoa voor onze koi of andere vissen, wanneer de costia binnen enkele uren geen nieuwe gastheer vindt is het afgelopen voor de costia.
Costia vermeerderd zich ontzettend snel, maar de uiteindelijke ziekte symptomen komen later tot verschijning uiting, dat het voor een leek niet te begrijpen is omdat er niets te zien is.
Slechte waterkwaliteit, overpopulatie, stress, beschadigingen, ect.ect doet het ontstaan van de costia.

Enkele symptomen bij de vissen:
vissen Flitsen, schuren door het water, slechte eetlust, loom, witte uitslag (huidvertroebeling) dit maken de vissen zelf aan door extra meer huidslijm te produceren om zich te kunnen weren/beschermen tegen dit parasiet, luchthappen, moeilijke ademhaling, vinknijpen (gesloten).

Deze parasiet brengt ook nog bacteriële infectie's met zich mee en worden veroorzaakt door de wonden die de parasiet veroorzaakt, door de haken waarmee hij zich vastklampt aan de vis(sen). De bacteriéle infectie's tasten de kieuwen razendsnel aan met als gevolg een massale vissterfte en snelle dood, dit parasiet roeit op korte tijd een hele vijver uit.

Een dokter ben ik niet maar ik heb in het prille begin costia gehad en zelfs met hulp van de koidokter mocht het niet baten, 1 omwille van aantasting (te laat) en de nasleep (medicijn) kon sterfte brengen omdat wanneer vissen niet meer weerstand bieden het afgelopen is.

Onder een microscoop moet deze zeker 400 keer uitvergroot worden anders zie je het parasiet niet, costia is een van de kleinste parasieten en is tussen de 10 en 20 micron groot, en dat terwijl 1 micron éénduizendste milimeter is.

Misschien zit ik hier voor jan lul te vermelden en tijd te verdoen, maar om zeker te zijn koidokter raadplegen, zeker ben ik niet maar wel zeker voor 99% dat dit hoogstwaarschijnlijk costia is en veelal midden zomer begin hersft intrede doet en geen enkel ander parasiet zo'n hooge vissterfte teweeg brengt.

do, 16/08/2007 - 21:26
janstals

Beste,

Bedankt voor deze zeer uitgebreide uitleg. Helaas een negatieve uitleg, maar het zij zo.

Een andere vraag.
Als het waarschijnlijk toch te laat is, en de volledige vispopulatie op uitsterven staat, hoe maken we het water dan terug "optimaal"?

Zal die parasiet uitsterven als we de vijver tot bijvoorbeeld begin volgend jaar leeg laten?

Of moeten we toch iets speciaals gaan doen om de vijver te "kuisen"?

Bedankt voor uw reactie,

Jan

vr, 17/08/2007 - 02:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Beste Jan.

Je zal eerst de ziekte moeten bestrijden voor je weer nieuwe vis uit mag zetten in je vijver.
Anders blijf je met het probleem zitten.

Het lijkt er op in je schrijven dat je nu zeg, "nou laat deze vissen die ik nu nog heb ook maar dood gaan".

Waarom?

Moeten alle vissen nu de dupe worden, terwijl ze mogelijk vast nog te redden zijn?

Niet de moed opgeven....zolang er leven in je vijver zit, is er hoop.

Laat een afstrijkje maken van een vis bij een erkend vishandelaar, die jou het juiste medicijn geef, en je probleem is opgelost.

BEDANKT & succes!

vr, 17/08/2007 - 02:35
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nee jan, je kan geen parasieten uitroeien in je vijver.

Je vissen hebben altijd parasieten bij zich.

Alleen kan het gebeuren dat de vissen er extra last van krijgen.
Dan moet je er ook iets aan/ tegen doen.

Als je jeuk heb, krab jij jezelf.
Als je extra jeuk krijg ga je iets pakken om van de jeuk af te komen.

Zo ook bij vissen.

vr, 17/08/2007 - 08:55
Sjuul

Beste Jan,
Wanneer de costia binnen enkele uren geen nieuwe gastheer vindt, heeft de coastia het voor het nakijken en zal niet kunnen overleven..
Als het werkelijk de costia is dan is het inderdaad beter geen vissen meer uit te zetten.

Toch vind ik dat je een afstrijkje moet laten nemen van de vissen, om zeker te weten wat er aan de hand is en om welke parasiet het gaat, en toch de vissen behandelen.

Toen ik jouw omschrijving las was het bij mij precies hetzelfde, eerst 1 vis toen 2, en binnen een week zat ik al op een serieus doden aantal ook dat was in augustus en ging het om de costia.

Ik weet niet waar je woont, maar waarschijnlijk in belgie en kun je toch ééns informeren bij de koi dokter Maarten Lammens 0032 (0)476202591 en woont in of nabij Antwerpen.

Dr. Maarten Lammens gaat wekelijks op huisbezoek in

België: provincies Antwerpen, Limburg, Brabant, Oost Vlaanderen (vanuit Antwerpen tot Lokeren)
Nederland: ten zuiden van Amsterdam, Den Haag
Duitsland: regio Aken

vr, 24/08/2007 - 18:18
Hendrik

IK kan me niet voorstellen dat die plotselinge sterfte door een parasiet wordt veroorzaakt. Heeft u onlangs uw vijver grondig van nieuw water voorzien of heeft het onlangs zwaar geregend bij u in de buurt? Is uw water vervuild door te veel voer? Zit er veel droesem op de bodem?
Dit zijn allemaal oorzaken dat er een zuurstof tekort in uw vijver is ontstaan. IK heb dat ook een keer gehad door teveel water uit de puls in de vijver te laten. Kort daarna waren alle vissen dood.
Ik zou dagelijks een uurtje de tuinslang met een heel fijne waterverdeler naast (dus niet in) de vijver leggen. Het water gaat daardoor stromen en samen met het fijn verdeelde water uit de slang komt er meer zuurstof in de vijver.

Onderwerp gesloten