Vuilzuigers (Sibo en Van Woensel) : ervaringen ???

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 27/06/2010 - 15:48
janw1951

Vuilzuigers (Sibo en Van Woensel) : ervaringen ???

Beste vijverliefhebbers in Nederland,

Ik ben al een hele tijd op zoek naar een oplossing voor mijn (vijver)probleem …

Laat mij eerst een korte beschrijving geven van de vijver, zodat zij die wensen te reageren hiermee kunnen rekening houden in hun antwoord.

Mijn vijver is ongeveer 18 m² groot, de egale diepte is 1 m zodat de vijver ongeveer 18.000 liter water bevat. Het visbestand bestaat uit 4 steuren, een 10-tal windes, een behoorlijk aantal goudvissen en shubunkins alsook een groep koiachtigen (waarvan er een 5-tal een 30-tal cm groot zijn).Verder is er ook 1 zonnebaars.

Door de aanwezigheid van o.a. de koiachtigen zijn er geen zuurstofplanten meer in de vijver (deze worden sowieso opgegeten). Er is wel een kleine moeraszone en langs de vijverrand zijn er ook enkele ingemetselde bakken waarin wat riet e.a. oeverplanten staan. Verder staan er op de bodem een drietal plantenmanden met waterlelies.

De vijver is volledig in polyester. Er is een (Oase-Aquamax 10.000) vijverpomp die het vijverwater naar een één jaar oude filterinstallatie voert. Deze filterinstallatie werd gekocht bij en geplaatst door een bekende koi- en vijverzaak. Het is een professionele 3 kamerfilter in polyester met een totale inhoud van 2.000 liter. Deze filterinstallatie wordt op regelmatige basis gereinigd.
Vooraleer het door de vijverpomp opgestuwde water in de filter komt, passeert het een Pro CLear Advantage UV-lamp van 55 watt.
Het gefilterde water loopt via de kleine moeraszone terug in de vijver.
Daarnaast is er in de vijver ook een behoorlijk groot beluchtingselement aangebracht dat zorgt voor voldoende zuurstof in de vijver.

De vijver zelf werd een 10-tal jaar geleden (in zijn huidige vorm) aange-legd. De hierboven beschreven filterinstallatie is zo goed als nieuw (1 jaar oud) en werkt mijns inziens prima.

Ik heb slechts één (vijver)probleem : bodemverontreiniging, bestaande uit voornamelijk slib en visuitwerpselen, en in beperkte mate (!) bladeren, plantenresten en wat substraatsteentjes, losgewoeld door de vissen uit de weinige plantenmanden.
Want het is (volgens mijn bescheiden mening) DIE bodemlaag (amper 1 à 1,5 cm dik) die er op warme zomerdagen voor zorgt dat er zweefalgen ontstaan die het vijverwater ontsieren (ik spreek nog niet over 'erwtensoep') en er ook voor zorgen dat er 'algenwolkjes' aan de oppervlakte komen drijven.

Voor alle duidelijkheid : buiten de warme, zonnige dagen is het vijverwater kristalhelder.
Enkel wanneer de vissen even op de bodem woelen is er 'plaatselijk' en 'zeer tijdelijk' (een te verwaarlozen) 'verontreiniging' in het water …
Naar de avond toe zijn de zweefalgen verdwenen en is het water opnieuw helder.
Het probleem van de zweefalgen situeert zich dus enkel op warme zomerdagen tussen 12 en 21 uur …

Wat heb ik ondertussen al geprobeerd om dit probleem op te lossen ?

Om zoveel mogelijk voedingsstoffen weg te halen uit het vijverwater en op die manier de (zweef)algengroei tegen te gaan, heb ik destijds massaal zuurstofplanten in de vijver geplaatst … maar deze werden in de kortste keren opgevreten door de koiachtigen …

Verder heb ik ook een aantal technische hulpmiddelen aangewend … Hier zijn mijn mogelijkheden echter beperkt … Zoals aangehaald : de vijver (volledig gepolyesterd) werd 10 jaar geleden aangelegd … op dat ogenblik was ik als beginner nog niet op de hoogte van 'bodemdrains' en/of 'skimmers' …

De filterinstallatie bevindt zich in de tuin op een afstand van ongeveer 10 meter van de vijver. De aan- en afvoer van het (on)gefilterde vijverwater gebeurt langs twee ondergrondse leidingen. Het NU nog aanbrengen van bodemdrains en/of (vaste) skimmers zou dus een totale herwerking van de vijver vragen met onverantwoorde (grote) breekwerken . Bodemdrains en vaste skimmers zijn dus uitgesloten als mogelijke oplossing.

Om het probleem van de zweefalgen op te lossen ben ik dan eerst gestart met de 'algenwolkjes' aan het wateroppervlak te verwijderen met een schepnet … maar dat leek al zeer vlug op 'dweilen met de kraan open' …

In tweede instantie heb ik mij dan laten verleiden om een (losse) 'Pond Skimmer ' van Ubbink te kopen … dit toestelletje werkt (op zicht) vrij behoorlijk. En, hoewel de publiciteit hier zegt dat zo 'n pond skimmer een oppervlakte van 20 m² kan vrijhouden van oppervlaktebevuiling, moet dit (zoals steeds bij publiciteit) met een grove korrel zout worden genomen. Bovendien is het opvangfiltertje veel te klein en dient het te worden schoongemaakt om het half uur.
Dus … niet echt geschikt voor een vijver van 18 m² meter.

Om het probleem van de bodemverontreiniging (mijns inziens, DE 'bron' voor de zweefalgen) tegen te gaan heb ik mij een tweetal jaren geleden een slibzuiger gekocht, een (vrij dure) Pondovac 3 van Oase. Een slibzuiger die werkt via een systeem van kleppen waardoor je (aldus de bijhorende folder) constant kunt blijven slibzuigen.
Ook hier weer beloofde de publiciteit een prima werking. Zelfs heel wat commentaren van gebruikers op allerlei forums waren/zijn lovend over dit toestel. Slechts een minderheid liet/laat horen dat het toestel toch niet echt voldeed/voldoet aan de gestelde verwachtingen … en spijtig genoeg moet ik mij bij deze laatste groep aansluiten. Ik heb de voorbije twee jaar het toestel een 8-tal keer gebruikt … telkens met dezelfde mankementen : het 'kleppensysteem' werkt oorspronkelijk een tijdje goed (je hoort zelfs de kleppen open- en dichtslaan waardoor het zuigen (en lozen) permanent doorgaat … echter na een tijdje hoor je (en merk je) dat het zuigen en lozen niet meer vloeiend in mekaar passen waardoor het toestel (bvb.) gedurende een halve minuut (slib) zuigt en vervolgens stopt met zuigen om het eerder opgezogen water (gedurende bvb. een half minuutje) te lozen en pas dan opnieuw (slib) begint te zuigen. Dat laatste scenario evolueert dan in die mate dat de 'zuigduur' op de duur gereduceerd wordt tot een 15-tal seconden, gevolgd door 45 seconden tijdens dewelke geen water wordt gezogen en/of water wordt geloosd … Wellicht heeft dit te maken met kleppen die (ingevolge vuile deeltjes) niet 100% meer sluiten en/of met vervuild filtergaas … Wellicht is de Pondovac 3 best bruikbaar wanneer het kleine (minder diepe) vijvers betreft waar de klus geklaard is op een uurtje, maar in mijn geval lijkt dit dus niet het perfect te werken. Een eventuele discussie over de bruikbaarheid van een 'Pondovac 3' wil ik hier nu echter niet voeren … Feit is, dat ook deze slibzuiger voor mij geen echte oplossing biedt.

Ik ben dus op zoek naar een iets 'sterker' en/of 'robuuster' systeem … een systeem waar ingebouwde 'kleppen' en 'filters' niet aan te pas komen … een systeem dat vergelijkbaar is met een bodemreiniger voor zwembaden … maar in mijn geval dan voor een vijverbodem. Een identiek systeem dat iets meer vervuild (vijver)water, bestaande uit slib, visuitwerpselen, bladeren, kleine plantenresten en kleine substraatkiezels 'rechtstreeks' (= zonder ingebouwde kleppen of filters) opzuigt en naar een hoogte van bvb. een 4 à 5 meter stuwt.

Ik ben al op zoek gegaan naar informatie via allerlei kanalen … ik heb al uren gezocht via 'google' … maar het resultaat is vrij pover.
Gisteren heb ik echter (via internet) kennis gemaakt met twee Nederlandse (?) bedrijven waar men (ik citeer) 'professionele vuilzuigers in combinatie met een hogedrukreiniger' op de markt brengt. Volgens de (beperkte) bijhorende gegevens kunnen deze vuilzuigers o.a. worden gebruikt om vijverbodems te reinigen (cf. de informatie : zuigt stenen tot 20 mm, schuim, mest, zand, algen en bodemvervuiling). De firma 's die deze vuilzuigers aanbieden (elk een ander, eigen systeem) zijn Van Woensel, Professional Cleaning Equipment (Nederland) en Sibo (https://tinyurl.com/y5l32n6t).

Ik zou in eerste instantie bij die firma 's zelf te rade kunnen gaan voor wat betreft de degelijkheid en de bruikbaarheid van hun product(en) ... maar dat vind ik een beetje naïef : ik ken geen enkele firma (op welk vlak dan ook) die niet zegt dan haar producten de beste zijn die er te vinden zijn.

Daarom had ik graag vernomen of sommigen onder jullie al positieve/negatieve ervaringen hebben met de vuilzuigers van één dezer firma 's (of met identieke toestellen) … Ik wil immers vermijden dat ik NOGMAALS een (duur) toestel ga kopen waarvan de publicitaire kwaliteiten de verwachtingen niet (volledig) inlossen.
Het lijkt mij immers al vreemd dat over deze specifieke systemen van bodemreiniging in de ondertussen toch wel brede wereld van de vijver(liefhebberij) zo weinig aan bod komt …

Daarom de vraag/vragen : zijn er onder jullie die positieve/negatieve ervaringen hebben met de hierboven vermelde vuilzuigers (op de markt gebracht door 'Van Woensel – Professional Cleaning Equipment' of 'Sibo') … of met andere 'identieke' vuilzuigers die kunnen worden gebruikt als bodemreiniger voor vijvers (systemen die via een zuigmond op steel, met een minimum doorlaat van 2 cm, het bodemvuil naar een 3 à 4 meter hoger gelegen filterbak kunnen opstuwen), rekening houdend dat het gaat om een vijver van 18 m² (18.000 liter) met een diepte van 1 m en een hoger gelegen filterinstallatie.

Alvast - vanuit België - bedankt voor jullie reacties.

zo, 27/06/2010 - 16:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat een lap tekst :)

zo, 27/06/2010 - 17:44
mun

En dan te bedenken dat er staat:
Laat me eerst een KORTE beschrijving geven van de vijver...............

zo, 27/06/2010 - 20:49
janw1951

Aan 'Prik' en 'Mun' ...

Sorry ... ik dacht dat dit forum bedoeld was om vragen te stellen over 'vijvers en vissen', om ideeën uit te wisselen en/of mekaar te helpen bij problemen rond deze thema's.

Toch bedankt voor jullie inspanning om mijn 'posting' te lezen ... en vooral voor jullie foutloze antwoorden.

zo, 27/06/2010 - 21:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Janw1951: maak je maar niet druk hoor over deze opmerkingen, je hebt gelijk je zit op het goede forum. Antwoorden zullen er ongetwijfeld komen!

zo, 27/06/2010 - 22:37
mun

Natuurlijk kun je hier terecht met vragen en er zullen heus wel antwoorden komen. Maar ik reageerde omdat ik het zo grappig vond dat zo'n lang verhaal een korte beschrijving genoemd werd. Vergeef me mijn impulsieve reactie, ik bedoelde er niets kwaads mee.

zo, 27/06/2010 - 23:43
janw1951

Aan 'Prik' en 'Mun' ...

Alles O.K. ... geen enkel probleem.

En hopelijk komen er binnenkort inderdaad reacties.

ma, 28/06/2010 - 00:50
dujardin

Poepsimpel:
Heb een vijverstofzuiger van Gardena tweedehands gekocht voor 75 euro.
Met dit systeem kan je de bodem stofzuigen via vacuümtechniek volgens 2 systemen:

- MET filters (= fijn gaas) , maar die raken snel verstopt. Bovendien recupereer je het water, maar na een tijdje zie je niet meer waar je zuigt. Waardeloos dus.

- ZONDER filters. Dit is het beste systeem, doch nadien moet je je vijver bijvullen.

De vacuümtechniek zorgt ervoor dat het water NIET langs de pomp passeert.

Vraagje : staat jouw filter inderdaad zo hoog boven jouw vijver ?

ma, 28/06/2010 - 22:52
janw1951

Hallo mijnheer (of mevrouw) Dujardin,

Heel erg bedankt voor uw reactie.

Vooreerst ben ik al gelukkig wanneer ik nog iemand 'ontmoet' die de kwaliteit van het type slibzuiger/bodemreiniger met ingebouwde filter en/of (zoals bij de Pondovac) met op mekaar afgestemde 'kleppen' durft in twijfel trekken. Van heel wat vijverliefhebbers die dergelijke toestellen bezitten hoor ik bijna niets dan lovende kritiek (anderzijds vind ik veel dan die toestellen terug op de 'tweedehandsmarkt).

U verwijst naar een (uw) vijverstofzuiger van GARDENA (met de optie 'zonder filter') waarmee je de bodem kan stofzuigen via vacuümtechniek.

Enkele vraagjes :

1. Kan je mij (ik ben nu eenmaal geen technicus) uitleggen hoe die vacuümtechniek in zijn werk gaat ?

2. kun je met dit toestel (via de vacuümtechniek) de vijverbodem echt schoonmaken … waarmee ik bedoel : kunt u daarmee het slib, kleine substraatsteentje (max. 2 cm), kleine plantenresten en/of bladeren echt opzuigen ?

3. ik veronderstel dat het toestel NIET IN maar AAN DE RAND van de vijver wordt geplaatst … en uzelf … gaat uzelf IN de vijver of zuigt u de bodem proper VAN OP DE VIJVERRAND (met bvb. een telescopische steel met zuigmond) ?

4. ik ben ondertussen al een kijkje gaan nemen op de website van https://tinyurl.com/y5m7t26z … maar wanneer ik naar 'producten' ga, vind ik nergens een verwijzing naar vijverstofzuigers … Kan U mij soms melden welk type (naam of nummer) uw toestel heeft/is ?

Wat uw vraag betreft (of mijn filter inderdaad zo hoog boven mijn vijver staat ?) … Ik heb als volgt gerekend : de vijver is 1 meter diep … de filter staat 0,5 m boven het wateroppervlak … de (3 kamer) filterbak is 1 m hoog … als ik het opgezogen slibwater wil recupereren via mijn filterbak dan dient het slibwater een hoogte te overwinnen van 1 + 0,5 + 1 = 2,5 meter … tel daar de afname bij van de stuwkracht wegens de afstand vijver – filterbak … dan reken ik op een vereiste stuwkracht van (zeker)3 à 4 meter.

Mijnheer, mevrouw Dujardin … in afwachting van uw antwoorden op bovenvermelde vragen, stuur ik jou alvast mijn beste groeten,

Aan de andere geïnteresseerde bezoekers van dit forum : jullie ervaringen met (liefst krachtige) slibzuigers/bodemreinigers zijn nog altijd welkom !

Janw1951

di, 29/06/2010 - 00:49
dujardin

Jan,

Ik heb op https://tinyurl.com/yvawtr nog zo'n toestel gevonden.
Tik als zoektermen vijverstofzuiger Gardena in. Het zoekertjesnummer is 27495262.
Deze verkoper illustreert zeer goed hoe alles in z'n werk gaat. De pomp (Gardena 3000/4 Jet) creëert een vacuüm in een darm die daardoor een zuigkracht ontwikkelt.

Werkt fantastisch goed. Zuigt moeiteloos steentjes op (opgelet voor uw vijversubstraat) en ik heb in de grijze opvangbak een muntstuk van 2 euro teruggevonden. Een bewijs dat er een sterke zuigkracht op zit.

Een goede raad : NIET op je filter aankoppelen, maar gewoon laten weglopen in de tuin ( handig met dit droge weer).

Veel succes

ma, 05/07/2010 - 23:56
janw1951

Mr. of Mevr. Dujardin,

Bedankt om mij het zoekertje op KAPAZA over te maken ... maar blijkbaar lukt het mij niet om contact op te nemen met de verkoper.

Ik weet niet waaraan het ligt : ik selecteer gewoon de optie 'contacteer de verkoper' ... voer mijn tekst in (nog een aantal vragen, samen met mijn interesse om de set te kopen), mijn naam, e-mail-adres ... ik klik ook de optie aan om een kopie te krijgen van mijn bericht ... druk vervolgens op verzenden ... in een flits merk ik het woord wachten ... en that's it ... Het bericht blijft gewoon staan (ik krijg dus geen melding : bericht werd succesvol verstuurd ).
Op die manier heb ik al vier pogingen ondernomen ... en aangezien ikzelf geen kopie van mijn bericht binnenkrijg veronderstel ik dat het bericht ook niet is verzonden naar de verkoper.

Ik ben dan op zoek gegaan op de website van Gardena ... daar ik vond enkel de Gardena BESPROEIINGSPOMP 3000 /4 Jet ... de pomp is duidelijk dezelfde als in het KAPAZA-zoekertje maar bij de vijverstofzuiger-set die te koop wordt aangeboden op KAPAZA zijn blijkbaar toch een aantal attributen die ik niet terugvind bij de besproeiingspomp (op de Gardena-website') ... Zodoende heb ik dan maar een mailtje gestuurd naar GARDENA zelf met een kopie van de afbeeldingen die getoond worden bij het KAPAZA-zoekertje, en met de vraag of deze complete set (als vijverstofzuiger)nog wordt verkocht.
Hopelijk krijg ik spoedig antwoord van Gardena.

Vriendelijke groeten,

Jan

Onderwerp gesloten