Wormpjes in filter en waterval ?
#1
za, 23/05/2009 - 20:40
Wormpjes in filter en waterval ?
Ik heb een vijver met een filter erin en ik wou iets vragen, in mijn filter zitten er soort wormpjes of larven hoe je ze ook noemt en zouden die schadelijk zijn voor mijn goudvissen/koi/steurs/algeneters?
En nog iets, op de stenen van mijn waterval zitten er zwarte wormpjes. De wormpjes komen met moeite van de stenen af, de stromend water krijgt ze niet eraf.
Foto's filter:
https://tinyurl.com/y3dzvo3l
https://tinyurl.com/y44j6caq
Foto's stenen van waterval:
https://tinyurl.com/y2mzo2tg
https://tinyurl.com/y2x92rw9
Volgens mij zijn het geen wormpjes maar zwarte bloedzuigertjes.Deze heb ik ook gehad en hebben ze mij gezegd dat ik er een paar Zonnebaarsen in moest doen,en inderdaad het hielp en na enkele weken waren ze verdwenen.
Gr.Joop
Beste,
Ik zit hier met dezelfde beestjes op mijn waterval. Mijn goudwindes zijn er ook enorm in geïnteresseerd.
Na enig opzoekwerk, blijken het de larven van de kriebelmug te zijn, oftewel blackfly in het Engels.
Ze zijn onschadelijk, en een lekkernij voor vissen.
Groetjes
Ellen
Het zouden heel goed de larven van de kriebelmug kunnen zijn, zie ook mijn afbeelding ervan hieronder. Kriebelmuggen leggen hun eieren inderdaad het liefst op stenen bij snelstromend water.
Bloedzuigers zijn het in elk geval niet.
Als het deze soort is, dan zou ik regelmatig de larven met een borstel in het water wegen zodat de vissen ze kunnen opeten.
De larven zijn onschadelijk maar de kriebelmug zelf is bepaald geen lieverdje! Hij brengt ziektes over en zijn beet is behoorlijk pijnlijk, ook voor mensen.
Groet, Piet
Bedankt voor de reactie,
maar Piet ik heb nog een vraag die ik aan jou stel, wanneer de vissen(koi, goudvissen, steurs en waarschijnlijk niet de algeneters) de larven opeten, gaan die larven toch niet nestelen in de verteerkanaal?
Nee hoor,
dat overleven die larven echt niet, dat zuurstofgebrek en die maagsappen.
:)
Het enige waar je misschien beducht voor zou kunnen zijn is dat het zoveel larven zijn dat je de vissen ermee overvoert. Dat ze er zo vol van worden dat ze niets anders meer zullen eten.
Dus als de verhouding larven/vissen erg scheef loopt, kun je beter ook gewoon een gedeelte handmatig verwijderen.
Je kunt ze bijvoorbeeld in een emmertje chloorwater doen om ze te doden.
Groet, Piet
ik had ze ook in mijn vijverloop maar sinds ik deze s'nachts een paar uur uitzet geen last meer.
gr Dirk.
Ok, dankjewel :D
maar nu is er nog een probleem bijgekomen, door die overvloed van die larven is nu de filter uitgang verstopt.... de larven blokeren de grootste gedeelte van de buis en nu loopt de filter helemaal overvol en kan de pomp niet meer pompen.=\ maar dat lost mijn pa wel op :P iniedergeval hoef ik ze een dag niet meer te voeren