zakkende waterspiegel
#1
do, 03/11/2005 - 13:48
zakkende waterspiegel
Bij onze vijver hebben we het volgende probleem. Het is een vijver met folie. Het valt me nu op dat sinds ongeveer een week (na de mooie nazomer) het water zakt. We hebben hem afgelopen vrijdag 28/10/05 bijgevuld en nu vandaag 03/11/05 is er weer een lading water uit ongeveer een cm of 10. Is dit normaal voor de tijd van het jaar. Er zit een pomp in met een spuitstuk en een filter. Zou het kunnen dat een van de katten er met de nagels een scheurtje in heeft gemaakt en dat het nu daar leegloopt. Van de zomer hebben we er geen last van gehad.
Als het water zo snel zakt lijkt het me dat er een lek in zit, dat moet je dan opsporen en dat is een heel karwei. Iedere keer wat water eruit, wachten of het verder zakt. Zakt het niet meer dan moet op die hoogte het lek zitten en kun je het repareren. Informeer eventueel hiervoor bij een tuincentrum. Veel succes, Pia
Of staat het spuitstuk zo hoog dat hij buiten de vijver spuit?
Groetjes Pia
ik zou eerst eens het spuitstuk en de filter na kijken
het kan zo zijn dat met de wind water dat via het spuit stuk loopt weggewaaid word ( snap u wat ik bedoel ,
ook kan er water via de filter ontsnappen ik had dat laats ook het viel me ook op dat er steeds water uit de vijver was ,
hoop dat u de oplossing vind
veel succes
Monique, normaal gesproken (bij mijn vijver) zakt de waterspiegel ongeveer 1 cm per week. Dit is natuurlijk wel heel erg afhankelijk van het weer. Vooral de combinatie wind en zon (hoge temperatuur met weinig vocht in de lucht) zorgt er voor dat het water snel verdampt.
Gebruik je misschien turfjes of iets dergelijks als vijverkant. Deze zijn erg hygroscopisch en "pompen" de vijver leeg door hun capulaire werking (hevelwerking). Dit zelfde kan ook gebeuren door grote wortel bossen van planten of struiken aan de vijverrand. Ze nemen niet alleen water op voor eigen gebruik maar hevelen de vijver ook leeg.
Ook riet of bamboe kunnen gaten in de folie veroorzaken als deze buiten de vijver staan met hun harde wortels. Dit kun je tegen gaan door ze in PVC bakken te zetten en dan in te graven.
Als het dit niet is zou ik het water peil gewoon laten zakken tot het lek zichtbaar is en dan plakken.
Ik weet niet hoe diep de vijver is maar het gat lijkt aardig groot of zit heel diep gezien de sneheid waar het water mee zakt.
Veel succes en houd ons op de hoogte.
De vijver is op een deel een meter diep en op een ander deel 80 cm diep. er staat geen riet of bamboe in. Ook geen andere planten met veel wordtels. De planten die erom heen staan zijn ook geen diepwortelde er staat nepeta, vrouwenmantel, thijm enz. in. Hij is uitgegraven en daar zit een soort bekisting van hout overheen. Daarover zit een beschermlaag van beschermdoek overheen en daarover de folie dus dat kan haast niet kapot zijn gegaan. Onze katten drinken wel uit de vijver maar ik zie geen nagelgaatjes oid. De pomp spuit niet die geeft alleen zo'n waterval effect als jullie begrijpen wat ik bedoel. en volgens mij hebben we ook geen visite van een reiger gehad. er moet dus wel ergens een lek zitten want in nog geen week tijd meer als 10 cm water eruit lijkt me veel. we gaan nu wachten tot hoever hij leegloopt en kijken of daar een lek zit. Het zou kunnen dat we met de vijverschaar toch iets kapot gestoten hebben. in ieder geval bedankt.
ps de goudwinde heeft geen waterhuppelepup. Zijn ogen zijn normaal en zijn schubben ook. heeft wel een hele dikke hangbuik dus ik denk dat het kuit is. we gaan er mee aan de slag
groetjes monique
Kuit in november? Dat lijkt me niet.