Ziekte Goudwinde
#1
do, 16/09/2010 - 16:29
Ziekte Goudwinde
Poosje geleden zag ik in mijn vijver een goudwinde die deels bedekt was met een groene waas(zie foto's),leek op algengroei wat het zeker niet was. Geprobeerd de vis eruit te vangen maar was nog veel te levendig. Zodra je je bij de vijver vertoonde verdween ie uit het zicht.
Na verloop van tijd werd ie langzamer en kon ik hem vangen. Het bleek dat deels de groene aanslag was verdwenen maar ook de schubben en de huid die eronder hebben gezeten. Ik vraag me af welke aandoening dit is en wat er tegen te doen is. Met belangstelling uw reacties tegemoetziend.
Hans Tietjens
Wat ziet dat er naar uit :-S
Als je het groene op de vis zo ziet zou je wel zeggen dat het algen zijn.
Kan het niet zijn dat de vis vast heeft gezeten?
Of parasieten die de huid/schubben hebben aangetast?
Ik zou t anders ook niet weten, en wacht de rest maar ff af met antwoorden waar je wellicht wel wat aan hebt.
Ik zou deze vis in quarantaine zetten met voldoende zuurstof (pomp erin). Ik vermoed als het groen wattig is, dat het schimmel is. FCM 50 gebruiken. Schimmel is meestal een gevolg van iets anders, dus misschien heeft deze ergens een knau van gehad of i.d.
Succes
Weet niet wat het is ,maar als het mijn vis zou zijn niet verder laten lijden.
Als de vis bedekt is met een waas wil dit zeggen dat de slijmlaag(beschermlaag) van de huid beschadigd is. Dit kan vele oorzaken hebben,
indien dit het geval is kan de vis aangetast worden door parasieten die op zijn huid leven maar die bij een gezonde vis geen bedreiging vormen.
Ik vermoed dat dit de oorzaak is parasieten veroorzaken inwendige infecties
waaraan de vissen meestal sterven. in dit geval denk ik dat het gaat over de gatenziekte maar dat de verwondingen die inwendig gevormd worden nog niet open zijn gegaan. Ik zou de vis uit zijn lijden helpen.als er nog andere vissen in de vijver zitten in het oog houden of ze niet schuren over keien of langs de wanden van de vijver of omhoog uit het water springen.
Beste Malou, Jayjay, Mhofman en Kristofd.
Bedankt voor jullie snelle reacties.
Heb mijn licht ook opgestoken bij Velda in Enschede (o.a. acquarium- en vijverbenodigdheden). Men vertelde dat de beschadiging het gevolg was van bacterien die de huid beschadigden waarnaa er zich hierop schimmels ontwikkelden. Omdat deze draderig waren groeiden hierop weer een soort algen. En als dit samenstel eraf ging keek je op het vlees, zie foto. Als er niet meer vissen het verschijnsel vertoonden dan niet ingrijpen, wel als dit wel het geval was. FMC50 was een middel dat kon worden gebruikt, maar er waren ook nog andere werkzame middelen.
Groeten,
Hans Tietjens
Hoi Hans,mooi dat je weet wat het is.En bedankt voor de reactie,zouden meer mensen met een vraag moeten doen.Geniet van de vijver,en de tuin.Groet Minke
een goeie raad als je middeltjes gebruikt haal dan de zieke vis(sen) uit het water en doe die apart. Medicijnen werken veel efficiënter in een kleine hoeveelheid water.ieder jaar een zout behandeling van het water doen
dit beschermt de slijmlaag van de vissen en ontsmet het water ook voor een deel.