zuurstof toevoegen aan grote vijver
#1
di, 31/07/2012 - 13:55
zuurstof toevoegen aan grote vijver
Beste forumleden,
Ik heb een vraag over het toevoegen van zuurstof aan een grote vijver. Mijn vijver is ca 75 m2 in oppervlak en bevat ca 50 m3 aan water. Ik heb een foto (van toen de vijver nog groen was) toegevoegd... Inmiddels is de vijver kraakhelder en deze blijft ook helder (met heel af en toe hulp van de UVC-lamp).
In deze vijver zwemmen ca 60 kleine goudvissen en sluierstaarten, 5 sarasa's, 4 shubunkins, 7 goudwindes en 5 zilverwindes. Er staan weinig zuurstofplanten in, maar de lelies die in vijver staan groeien volop! Op de vijver hangt een Biotec 36 Screenex filter en een Velda 2x80 Watt UVC-lamp. Daarnaast heb ik momenteel 24 uur per dag een 40 Watt luchtpomp met 5 uitgangen lopen (2 voor in de filter en 3 voor in de vijver).
Mijn vraag is of de laatstgenoemde luchtpomp ook echt de hele dag aan zou moeten staan of dat alleen in avond/nacht zou voldoen? Of wellicht is het in een grotere vijver helemaal niet van toepassing en kan ik de pomp uitzetten? Produceren lelies ook zuurstof dat in het water wordt opgenomen? En is dat dan voldoende voor deze vijver? Ik heb namelijk begrepen dat met name de windes erg van zuurstofrijk water houden.
Ik hoop dat jullie me kunnen helpen met bovenstaande vraag.
Groeten Hans
Lijkt me dat de vijver niet heel hard extra zuurstof nodig zou moeten hebben. Dus hele dag aan laten staan lijkt me onzin. Je hebt een grote vijver!
Wind + waterstroming (van je filter) verzorgen als het goed is genoeg zuurstof.
Wauw, wat een fantastische vijver! Heb je ook een foto van hoe het er nu uit ziet? Verder
schaar ik me achter de vorige reply, lijkt mij ook niet nodig.
Bij mij staat de extra zuurstof pomp aan van 19.00 - 07.00 uur.
gr, Rob
Wat een prachtige vijver. Geweldig.
Hoi Vera,
Ik zal vandaag of morgen even een foto maken van hoe de vijver er nu uitziet.
allen,
ik zag dat jayjay (en Kristofd in het andere topic over zuurstof van gisteren) stelde dat zuurstof in een vijver alleen wordt opgenomen aan het wateroppervlak. Als dit waar is, wat is dan het nut van zuurstof toevoegen aan een vijver? Aan een van de aansluitingen zit een Oase Oxytex ding. zo'n zuurstofschijf met waterplant erboven. Helpt dit dan wel?
Adviseren jullie om de zuurstofpomp 's avonds en 's nachts nog wel aan te laten staan of adviseren jullie om de pomp helemaal uit te zetten (of wellicht alleen nog voor de filter)?
Nut en noodzaak van zo'n apparaat ontgaat me zolang je geen plantenloze overbezette vijver hebt.
Ruud
Deze heb ik ook en ben er tevreden over.
Zeker gezien de goudvissen alle zuurstofplanten verorberen
Oase Oxytex ding. zo'n
zuurstofschijf met waterplant erboven. Helpt dit dan wel?
Zoals beloofd vandaag nog wat extra foto's van de vijver van nu.
Rdb,
Meer planten als op onderstaande foto (dus dat bosje onderop de foto en dat vaag groene blad onder water bovenin) staan er niet in de vijver.
Zou dit dan voldoende moeten zijn om de vijver te voorzien van zuurstof?
vijver vandaag...
foto 2
foto 3
en de laatste (foto 4)
Nog mooier zonder dat groene water! :)
Ik denk dat je je geen zorgen hoeft te maken over zuurstofgebrek, maar is er een bepaalde reden dat je verder geen zuurstofplanten in je vijver hebt? Ik vind het zelf namelijk ook veel sierwaarde hebben.
Prachtig aangelegd, maar een en ander oogt onnatuurlijk. Geen enkele oeverplant die ook nog eens voor meer zuurstof zouden kunnen zorgen en een rijker waterleven.
Hoi Vera,
Het is meer mijn (gebrek aan) kennis over zuurstofplanten. Ik woon pas sinds een jaar in dit huis en heb tot nu toe veel tijd gespendeerd aan het helder krijgen van de vijver en aan het opschonen van de bodem...
Ik wil graag extra zuurstofplanten gaan plaatsen in deze vijver en wel tegen de gehele achterkant aan zoals je kunt zien op foto 4. Ik heb echter geen flauw benul WELKE zuurstofplanten ik daar zou willen gaan plaatsen. Ik wil geen woekerende planten, ik zou ze het liefste in bedwang willen houden in vijvermanden en ze moeten zeker winterhard zijn.
heb je wellicht nog goede tips?
Die vijverrand is veel te hoog. Als daar bv een egel in valt, die komt er nooit meer uit. Zorg voor een
soort trappetje of id.
O, kan de Egel dan wel over het muurtje de vijver in?
Wil je dan ook even een opstapje maken zowel van buiten als van binnen voor de kikkers Hans.
Kom op, waar gaat dit over, dan kan er nog een aardige lijst komen waar we rekening mee dienen te houden.
Dan zorg ik voor een schrikdraad voor die K.. katten, die me vissen de angst aanjagen.
Even de zaken klein houden niet rot bedoeld maar dan kunnen we wel overal aan denken. Lol houden haha
Vast niet zo'n leuk gezicht, een dode egel in je vijver en met een stukje gaas over de rand kom je
ook al een heel stuk. En ja, dat geldt ook voor kikkers en padden enz. Is het echt zo raar om daar
aan te denken? Wat een agressieve reactie! Ik hoop dat Hans er wel over wil nadenken.
Daucus,
je ziet ze niet zo goed op de foto's maar er zitten op regelmatige basis leistenen tegen de kant aan die tot in het water lopen waar kikkers, etc uit het water kunnen. Bovendien zit er onder het naambordje ook een plank met stenen en beplanting waardoor beestjes de vijver eventueel kunnen verlaten.
Met vallende egels heb ik echter geen rekening gehouden...
Je kunt heel veel zuurstofplanten prima in mandjes houden. Ik heb zelf oosters aarvederkruid, aarvederkruid, waterpest in manden en dat gaat heel goed.
Gedoornd hoornblad drijft los in het water, en is een snelle groeier, maar je kunt bij teveel makkelijk wat er uit vissen. Alles is winterhard. En ik denk dat het ook mooi is, zoals mosmanneke al zei, om een aantal moerasplanten aan die achterkant te zetten.
Ik heb inderdaad niet kunnen zien dat er plekken zijn gemaakt voor dieren om uit de vijver te
komen, maar een egel kan zwemmen en zal er dus ook wel uit komen. We moeten het toch voor alle
beesten in de tuin het een beetje naar de zin maken. Dat sommigen daar schijt aan hebben is
jammer.
Zo is het maar net. Zonder er een reservaat van te maken kunnen voor- en achtertuintjes een wijkplaats vormen voor veel (soms bedreigde) planten en dieren. Daarvoor is wel een instelling vereist die rekening houdt met andere levensvormen.