Zuurstofplanten en schildpadden
#1
zo, 05/06/2011 - 11:24
Zuurstofplanten en schildpadden
Hallo,
Al bijna 15 jaar heb ik een vijver met zo'n 9000 liter inhoud.
Ik had prachtige vissen en 5 schildpadden.
Vorig jaar heb ik 13 grote koikarpers opgeruimd omdat ze de hele dag in de potten aan het woelen waren en de vijver niet meer helder werd. Daarna de vijver schoongemaakt en nieuwe planten erin gezet. Ook 3 bakken met lelies. Wat gebeurde er nu... de schilpadden aten ineens alle zuurstofplanten op en dat niet alleen, ze knabbelen ook de leliebladeren eraf en zelfs de bloemen maken ze kapot.
Ik ben zo al ruim een jaar bezig, niets krijgt de kans om te groeien. Ik vraag aan iedereen welke zuurstofplanten of waterplanten geschikt zijn voor een vijver waar schildpadden in leven. Zelfs zuurstofplantenkwekers geven adviezen maar ook die planten worden opgegeten.
Eigenlijk weet niemand er het fijne van.
Daarom stel ik mijn vraag hier en hoop dat er iemand is die weet welke planten echt geschikt zijn.
Ik had al een hoekje in de vijver gemaakt en afgezet met geplastificeerde gaas, maar vanmorgen zat daar ook de schildpad en heeft 75% opgegeten van de plantjes. Hij klimt gewoon tegen het gaas omhoog en laat zich erin vallen.
Omdat er nu geen plantengroei meer is, is tot over mate van ramp ook de reiger al 3 keer geweest en ben ik nog zeker 15 vissen kwijtgeraakt. Voorheen konden de vissen zich verschuilen, maar helaas dat gaat nu niet.
Eigenlijk ben ik een beetje radeloos...
Ik hoop dat iemand me kan helpen.
met vriendelijke groet
Mieke
schildpadden zijn omnivoren (alleseters)!
gelijk wat je plant zullen ze opeten.
b.v vederkruid is een goede zuurstofplant voor kleine vijvers,die zeer snel groeit,dus al u die in een plantbak plaatst en zet er een haas over van diameter 100.zo kan die plant kan goed groeien en de schildpadden kunnen er niet bij,al wat er later door groeit kunnen zij dan opeten,zo hoef jij ook niet te knippen.
Schildpadden en vissen of waterplanten gaan nu eenmaal niet samen! Schildpadden eten beide en graag in flinke hoeveelheden. Heeft de reiger al die bvis op of uw schildpadden?
Ruud
https://tinyurl.com/y23xhpyy
Zie bovenstaande antwoorden.
Het gaas voorkomt ook dat de koi's (of andere vissen) gaan wroeten.
Verder kan je natuurlijk de schildpadden voeren zodat ze minder van de planten eten.
En van grote vissen blijven de schildpadden wel af.
Voor zover het om vissen en planten gaat geld in dit geval dat ze groot genoeg moeten worden.
Alexander
Bedankt voor de antwoorden.
Het is toch raar... het probleem doet zich nu pas voor terwijl de schildpadden al wel 10 jaar in de vijver zitten. Overdag gaan ze heerlijk op de kant liggen zonnebaden met de pootjes omhoog, 's nachts en in de winter zitten ze onder op de bodem. Alle winters hebben ze overleefd. Ik heb een schildpad van 12 cm. de andere zijn tussen de 18 en 25 cm groot.
De reiger heeft echt de vissen opgegeten, ik zag het witte goedje nog op de vijver drijven wat ze erin spugen. Mijn schildpadden eten alleen dode vissen op.
Ik zal gaas gaan kopen en proberen een stuk in de vijver af te zetten waar ik vederkruid kan plaatsen.
Verder zal ik de schildpadden wat meer gaan voeren met bladvoer zoals sla, andijvie etc. Nu eten ze alleen visvoerkorrels.
Het enige wat ik me dan nog kan bedenken is dat ze te weinig voedingsstoffen binnen hebben gekregen en daardoor zijn gaan snoeien?
Ze groeien natuurlijk wel gestaag door en hebben telkens meer nodig.
Ik zou idd proberen ze bij te gaan voeren.
Super ook dat alles zo goed gaat samen verder :)
Waarschijnlijk heb je met het zuiver maken van je vijver ook alle libellenlarven, slakjes, kevertjes, waterpissebedden, en ander klein grut mee opgeruimd waardoor de schildpadden ineens een pak minder voer hebben.
Ook hebben waterschildpadden naarmate ze ouder worden meer behoefte aan groenvoer. Sla en andijvie voeren kan een (kleine) oplossing bieden.
Ik voer ook bij met droge kattenbrokken.
Bij mij komt er ook geen waterlelie naar boven. Vederkruid, waterpest, drijvend fontijnkruid, hoornblad overleeft het hier wel.
Dat ze gezonde vis zouden eten is een fabeltje. Ik heb in aquaria verschillende testen gedaan en enkel de zeer langzame sluierstaarten kregen ze te pakken. Ik heb ze dan maar dadelijk elders gezet. In mijn visloze vijver zitten ze nu samen met salamanders en kikkers en jaarlijks komt nog een grote hoeveelheid juvenieltjes aan land. ze eten vnl. insekten e.d. dode en zieke dieren (vis) en groenvoer.
hallo miekmol
Wat voor een soort schildpadden zijn het. geelwang?
ik herken je probleem ik had drie schildpadden. de laatste twee waren uit het asiel en maakte alles stuk ook de waterlelies. Helaas heb ik die 2 weg moeten doen en ja schildpadden zijn nu emaal alles eters. maar mijn tip is als je wat kroos in je vijver doet eten de schildpadden dit gelijk op er blijft echt niks van over. miscchien dat ze dan minder aan de planten zitten. Ik hoop voor je dat de chaos in de vijver gouw is opgelost!
zie hieronder mijn schildpad op de waterval
Hoe doen jullie dat met de schildpadden in de winter ?
Moeten ze dan naar binnen toe.
De schildpadden gaan in september met de vissen mee naar de bodem en blijven heel de winter daar. Zo gauw er een lentezonnetje verschijnt komen ze naar boven, soms in februari al.
Ondertussen heb ik geplastificeerd gaas gekocht en heb dat rond de potten gespannen en dat steekt nu zo'n 15 cm boven het water uit.
Hier kunnen de schilpadden niet bij. Het is niet mooi maar ik hoop effectief.
groetjes Mieke
Wel erg leuk die schildpadden.
Blijven ze in de vijver, gaan ze niet op stap ?
De kinderen in huis hebben wat kleine schildpadjes, misschien moet ik het een keer proberen om ze in de vijver uit te zetten.
Zet dan wel je tuin goed af zodat ze niet kunnen ontsnappen naar de natuur!
Er lopen al genoeg verwilderde exemplaren rond en dat is je reinste
natuurvervalsing.
Voor mijn part mocht overigens de verkoop van deze diertjes strenger
gereglementeerd worden.
Groeten,
Pol
hoe klein de hele kleintjes zijn nog niet handig voor in een vijver.
en ja ze kunnen buiten overwinteren maar voor de zekerheid kan je ze ook naar binnen halen. en ook gaan deze beestje graag op stap! en kunnen beter klimmen als je denkt.
(deze hieronder is te klein)
Antwoord Jef/Joep,
Je wilt proberen om de schildpadjes in de vijver te zetten.
Schildpadjes mogen niet eerder in de vijver dan bij een minimale grootte van 10-12 cm. anders overleven ze het niet.
Ook moet je goed uitkijken met de temperatuursverschillen. Ooit heeft iemand anders haar schildpad in mijn vijver gezet in een koude periode en binnen 2 weken was de schildpad hartstikke blind.
Bij mij lopen ze ook uit de vijver door heel de tuin maar ik heb alles goed afgemaakt zodat ze niet kunnen weglopen.
Schildpadjes in de winter weer naar binnenhalen valt niet mee. In september als het wat kouder wordt gaan ze al naar de bodem en zie ze dan maar weer eens te vangen...een groot drama. Het kan zelfs gebeuren dat je heel de vijver moet leeg laten.
En ja... als ze groter worden zoals bij mij, eten ze alle zuurstofplanten op.
Dit probleem heb ik nog steeds niet goed kunnen oplossen.
Succes
Hallo Mieke,
Wij hebben zelf al jaren een waterschildpaddenopvang en deze zitten met mijn kleine en grote vissen in mijn vijver. Dit gaat al jaren goed mijn schildpadden eten alleen vissen die ziek zijn voor de rest voer ik vooral kattebrkjes ivm de vitamine. Jammer dat je je kois hebt weg gedaan want die heb ik ook al meer dan 10jaar bij de schildpadden zitten. Inderdaad mijn zuurstofplanten worden wel op gegeten maar ik kweek ze zelf genoeg bij. Geef aub geen sla aan de dieren want hier worden ze ziek van. Je kent ook af en toe wat gekookte kip of gehak geven dit is ook lekker voor de vissen. De water lelies bij mij groeien helemaal niet want die worden inderdaad opgegeten. En voor de reiger weet ik ook wel een paar trukjes.
ik hoop dat ik je hier iets aan hebt wil je meer horen dan mail ik je graag. Ik hoor wel van je de groeten en succes. Bert
je hoeft niet te mailen wij zijn ook nieuwsgierig naar je trukjes
Hallo Bert,
Hartelijk dank voor je berichtje.
Ik zou inderdaad ook graag de truukjes van je willen weten wat betreft de reigers, en ook hoe je de zuurstofplanten kweekt. Ik zelf heb rondom de vijver visdraad gespannen, de dikste die ze in de winkel hadden waar 50 kg aan kan hangen. Verder boven de vijver van schutting naar schutting visdraad gespannen met een tussenruimte van 50 cm. Dat schrikt de reigers zeker af.
De koikarpers heb ik opgeruimd omdat ze mijn vijver vies maakten, ze woelden de hele dag in de potten. Nu ze weg zijn is mijn vijver veel helderder... ik had grote vissen van 25 tm. 50 cm.
groetjes Mieke