zweefalg en een natuurlijke oplossing Update

27 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 23/07/2012 - 19:34
snuffelter

zweefalg en een natuurlijke oplossing Update

Hallo forum lezers,
Sinds juli 2011 heb ik een vijver met groen water dit zullen vele van jullie herkennen. Regelmatig heb ik naar natuurlijke oplossingen gezocht op het internet en nu heb ik er een gevonden die voor mijn vijver begint te werken. Misschien ook iets voor andere vijverliefhebbers met hetzelfde probleem.
Eind april ben ik begonnen met watervlooien te kweken in een oude aquarium vol met groen vijverwater. Na ongeveer 1 week was het aquarium-water helder. Mijn gedachte was wat in het klein lukt moet dus ook in het groot lukken.Probleem is echter mijn vissen vinden watervlooien een delicatesse en er bleven er nooit genoeg over.
Vroeger bestond er een Daphnia filter maar die is niet meer te koop dus ben ik zelf maar gaan knutselen. Ik gebruik op dit moment 2 grote plastic visvoer containers. In de deksel heb ik een opening gemaakt waar een luchtslang doorheen kan, met een hete naainaald heb ik zeker 100 gaatjes geprikt door het plastic. Watervlooien in de containers gedaan een bruissteentje per luchtslang bevestigd en de containers in het water geplaatst. Nu na bijna 3 weken begin ik al resultaat te zien, natuurlijk zijn de zweefalgen nog lang helemaal verdwenen maar de bovenste +/- 10 cm van de vijver is al een stuk helderder.

Groetjes Pauline.

p.s.: vijver is 6 jaar oud, inhoud 7m3, diepste punt 170 cm, beplant met waterlelies-irissen-japanse holpijp, hoornblad- vederkruid-glanzend fonteinkruid en waternaald als zuurstofplanten. Waterwaardes: Ph 8 - GH 11 - Kh 9. Als filter gebruik ik een aparte plantenvijver met 2,5 m3 inhoud. Vissen 4 koi en 8 goudvissen

zo, 03/06/2012 - 16:16
Bieba

Dat lijkt ook de oplossing te zijn voor mijn vijver. Maar waar haal je
watervlooien en hoe moet je deze kweken?

ma, 04/06/2012 - 15:55
sem

Hallo pauline
het is het proberen waard met die containers,voor andere
ik heb zelf nog een Daphina filter op zolder staan ,maar die werk alleen maar op een klein vijvertje
ik heb een vijver van 4000 liter.en daar werkt hij echt niet ,maar hij staat nu nutteloos op zolder,omdat mijn vijver kraak helder is
en Bieba bij ons kun je watervlooien bij het tuincentrum kopen €1,50 per zakje

zo, 03/06/2012 - 19:52
Vincenso

Helaas is dit geen oplossing. Groen water betekent dat er te veel voeding is in de vijver. Dat zul je moeten verwijderen. De watervlooien halen er in eerste instantie wel voeding uit, totdat ze groot zijn en overlijden. Dan zal het weer als voeding terugkeren in de vijver. Een oplossing zou kunnen zijn om iedere week een groot deel van de Daphnia's weg te vangen en te verwijderen. Je kunt natuurlijk ook planten die hard groeien deels verwijderen. Dat laatste doe ik om een evenwicht in de vijver te houden. Vissen worden gevoerd terwijl ik planten verwijder.

zo, 03/06/2012 - 20:46
Bieba

Mijn vijver is ook 3,5 tot 4 m3 groot. Als ik goed begrijp kan ik beter
stoppen met voeren van de vissen.

zo, 03/06/2012 - 20:56
snijdm

ligt eraan wat voor vissen, maar de meeste vissen meot je toch voeren, moeten
toch eten he :-) maar niet teveel, ze moeten alles opeten, anders heb je
teveel voedingstoffen in de vijver en krijg je alg, gewoon ff kijken hoeveel
ze in 1x opeten en dat geef je dan paar x per dag als t mogelijk is, maar als
ik ben werken geef ik ook maar 1x per dag

zo, 03/06/2012 - 22:03
Bieba

Het eten is in mum van tijd verdwenen. Ik heb een 3-tal koi's en een 20 tal
goudwindes en enkele voorns. Deze geef ik 1x daags te eten . Momenteel het
voeren op een laag pitje gezet. Tevens heb ik nog extra uv-lamp toegevoegd.
Totaal aan 27Watt aan UV. Dit moet toch voldoende zijn?

zo, 03/06/2012 - 23:35
milano12

ik voer mijn goudvissen en goudwindes nooit? dat was niet nodig zijden ze in
het tuincentrum was zonde geld om te kopen dat zei dus het tuincentrum

zo, 03/06/2012 - 23:46
RdB

@Milano: dit geloof ik echt niet! Een eerlijk tuincentrum? Bestaat dat
nog? Dat zou toch al lang failliet moeten zijn!

Alle gekheid op een stokje: je voert niet en het gaat goed met vijver en vis!
Trek daaruit de enig juiste

zo, 03/06/2012 - 23:53
snuffelter

Nou wat een reacties ineens!
Als eerste @ Vincenso: ik weet wat groen water betekend en qua planten heb ik ook geen advies nodig.Het is echter al jaren bekend dat algen (in welke vorm dan ook) bij veel lagere temperaturen actief zijn dan de water en zuurstofplanten.( ik volg dit forum al jaren en lees ook regelmatig dat meer vijver liefhebbers last hebben van draad en/of zweefalg) Ik was voor mijn vijver op zoek naar een natuurlijke oplossing en wilde geen chemische troep gebruiken zo kwam ik uit bij de watervlo. In mijn vijver merkte ik dat het hielp en dat heb ik bekend gemaakt op dit forum.

@ Bieba: watervlooien kun je kopen in een dierenzaak. Hoe je ze kweekt heb ik gevonden toen ik watervlooien googelde. Op de eerste blz. staat een topic: watervlooien of Daphnia kweken als je die aanklikt staat daar duidelijk beschreven wat een watervlo doet met algen en hoe je ze kunt kweken. Als je nog een vraag erover hebt beantwoord ik je die graag.

@ Sem: ik weet dat de Daphnia filter maar voor 4000 liter is maar misschien kun je hem koppelen met containers. Wat ik begrepen heb kun je de echte daphnia filter makkelijker schoonmaken. Want daarin moet ik Vincenso wel gelijk geven in een container sterven inderdaad watervlooien want hun levenscyclus is niet eeuwig daarom heb ik in zo'n container de onderste 8 cm geen gaatjes geprikt en maak ik de containers dan ook 1 a 2 keer per week schoon.

Groetjes Pauline.

ma, 04/06/2012 - 20:28
milano12

@rdb

jah het is toch zo je zal het maar moeten geloven?

za, 23/06/2012 - 00:59
Anoniem (anoniem geplaatst)

Kan het ook in een frisdrank fles met gaatjes erin

za, 23/06/2012 - 10:40
snuffelter

Hallo David,

Een lege frisdrankfles? Ik zou het niet weten of dat gaat, ik denk van wel als een oplossing vindt voor het inbrengen van een bruissteentje. En volgens mij is de opening van zo'n fles erg smal voor het vullen (en schoonmaken) van zo'n fles. Maar je zou het natuurlijk kunnen proberen. Denk er a.u.b. wel aan dat watervlooien je vijver niet in een week of zo je vijver verlossen van de zweefalgen.
groetjes Pauline.

za, 23/06/2012 - 10:54
D_SDennis

Het systeem klinkt goed, maar op deze manier zul je nooit een helemaal heldere vijver krijgen, tenzij je naast het Daphnia filter ook de oorzaak aanpakt. Vaak is dat teveel vis of nonchalant zijn met name in het najaar wat onderhoud betreft. Het is maar al te vaak zo dat als je op een regenachtige herfstdag binnen zit er blad in je vijver raakt en naar de bodem zinkt. Met mooi weer willen we nog wel es wat er uit scheppen.
Dit blad, en ander vuil wat in de vijver geraakt, veroorzaakt je probleem.

Watervlooien eten wel wat, best veel algen eigenlijk, maar ze poepen weer voedingsstoffen uit waaruit elders in je vijver weer algen ontstaan, omdat de voedselrijkdom van je water niet afneemt omdat je de oorzaken niet aanpakt (misschien wel, maar dat lees ik niet). Oogsten is idd een goed principe, maar zet waarschijnlijk weinig zoden aan de dijk. Tenzij je het over enkele pondjes per week hebt? In dat opzicht kun je beter zuurstofplanten in je vijver oogsten. En als er teveel algen zijn zodat je zuurstofplanten niet groeien, zit er niets anders op dan een groot deel van je water te verversen. Daar knapt de boel ook zeker van op.

za, 23/06/2012 - 11:28
snuffelter

Hoi D_sdennis,

Waar wat je schrijft maar ik ben een tuinvrouw die de regen niet schuwt en het blad op de vijver meteen en het slib op de bodem regelmatig verwijderd. De zuurstofplanten hebben nu de overhand in mijn vijver en de watervlooien blijven een extraatje zal ik maar zeggen. Een kraakheldere vijver zal ik wel niet krijgen (koi) en dat hoeft voor mij ook niet zolang ik maar natuurlijke middelen kan gebruiken.
Pondjes watervlooien is wel een goeie, enig idee hoeveel er dat zijn?

groetjes Pauline

ma, 23/07/2012 - 19:47
snuffelter

Even een update,
Ben nu 3 maanden verder en de watervlooien doen nog steeds hun werk in de containers.Mijn vijver is zo goed als zweefalg vrij en ik kan de vissen weer zien zwemmen. Zelfs de meeste plantenbakken zijn op hun plateau's zichtbaar.
groetjes Pauline

zweefalg en een natuurlijke oplossing Update
ma, 23/07/2012 - 19:51
snuffelter

en nog een foto

zweefalg en een natuurlijke oplossing Update
ma, 23/07/2012 - 19:53
snuffelter

nog een foto

zweefalg en een natuurlijke oplossing Update
ma, 23/07/2012 - 19:55
snuffelter

de laatste

zweefalg en een natuurlijke oplossing Update
ma, 23/07/2012 - 20:50
vera123

Dat ziet er mooi helder uit!
Heb je ook een foto van je watervlooiencontainer?

wo, 25/07/2012 - 23:29
snuffelter

Hallo Vera,

Sorry heeft even geduurd maar hierbij de foto van een watervlo container. Omdat het bovenste gedeelte van het vijverwater nu helder is heb ik de containers nu dieper geplaatst.

gr.Pauline

zweefalg en een natuurlijke oplossing Update
do, 26/07/2012 - 10:15
vera123

Bedankt!

do, 26/07/2012 - 12:02
D_SDennis

Ik zie dat je onderwaterplanten in ieder geval goed ontwikkeld zijn. Lijkt me de grootste verklaring voor je verbeterde waterkwaliteit. Ik zeg niet dat watervlooien niet een beetje helpen, maar een goede waterplanten groei neemt heel veel voeding weg. Wellicht nu zaak om af en toe eens wat waterplanten te oogsten en af te voeren, zodat voedingsstoffen ook daadwerkelijk uit je systeem verdwijnen.

do, 26/07/2012 - 17:15
snuffelter

@D_sdennis,

Al mijn waterplanten zien er goed uit al zeg ik het zelf. Ik kweek ze op in de plantenfiltervijver en het ging tot vorig jaar juli ook altijd uitstekend met mijn vijvers.Maar dan ineens een vijver vol zweefalg. Zoals ik al eerder

do, 26/07/2012 - 18:23
pork

misschien een hele domme vraag, maar wat bedoelen jullie met planten oogsten?

do, 26/07/2012 - 21:10
snuffelter

Hoi Pork,
Er bestaan geen domme vragen is mij ooit gezegd je weet iets niet dus je vraagt. Zelf moest ik ook even nadenken want ik gebruik de term oogsten ook niet bij waterplanten.
Maar wat het inhoudt is het volgende: in het voorjaar verwijder je oude en dode bladeren van je waterplanten en je snijdt de wortels af die buiten de mand groeien. Sommige waterplanten kun je inkorten zeg maar snoeien als een haag. Zo stimuleer je de plant naar verdere groei. Te grote planten bv. gele lis kun je uit de oude mand halen en delen zodat je zelf nieuwe planten opkweekt. Afhankelijk van het weer kun je in juni en/of juli de planten uitdunnen.
Jaren geleden toen ik van plan was om een tweede vijver aan te leggen met alleen maar planten vond ik een site geschreven door Freek Vogel. Op blz. 28 e.v van die site lees je hier meer over.

groetjes Pauline

vr, 27/07/2012 - 00:10
D_SDennis

Pauline, het is idd een goede ondersteuning denk ik. Je hebt een heldere vijver en daar gaat het om. Met oogsten bedoel ik overigens gewoon een hand vol zuurstofplanten (ik zie bijvoorbeeld veel sterrekroos)eruit trekken en in de kliko deponeren (of composthoop...). WOrtels oogsten heeft niet zoveel zin, die heb je juist hard nodig om voeding uit je water op te laten nemen. Die mag je dus best buiten het mandje laten groeien.

Allerbelangrijkst is het in een periode dat de meesten niet meer zo actief zijn in de tuin, het vallende blad en afstervende bladeren van je waterplanten te verwijderen en te voorkomen dat deze naar de bodem van je vijver zakken. Ik ben er van overtuigd als je dit najaar en komende winter dit zorgvuldig bijhoudt, je nauwelijks of geen last van zweefalg zult hebben. En je watervlooienfilter niet meer nodig is. Even los van het feit dat het natuurlijk een bijzonder leuke vinding is!

Onderwerp gesloten