zwembadvijver

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 22/03/2006 - 23:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

zwembadvijver

Hopelijk kan iemand mij hiermee helpen: ik zou graag kunnen zwemmen in mijn tuin, maar aangezien ik een klassiek zwembad te strak en te duur vind, en een zwemvijver te "eng" met al die insecten, vraag ik mij af of het mogelijk zou zijn een zwembad in mijn tuin te maken (met vijverfolie) dat "oogt" als een vijver. Het zou dus chloor moeten bevatten, maar er voor de rest uitzien als een tuinvijver. Kan iemand mij zeggen of mijn droom realiseerbaar is?

do, 23/03/2006 - 00:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gloor lost de vijverfolie niet op,dus ik zou lekker een zembadje maken,maar er wel voor kiezen om er rubberfolie in te leggen.

do, 23/03/2006 - 01:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tja, wel een leuk idee, maar je kunt je afvragen of een vijver zonder beplanting er wel als een ' vijver' uit gaat zien. Zelfs is het mogelijk dat sommige planten aan de rand niet echt van chloorlucht houden.

do, 23/03/2006 - 12:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ergens spreek je jezelf toch tegen en dat is mijn mening hierover, een zwembad vind je te duur, een zwemvijver te eng, en geef je de voorkeur aan folie met chloor?

Vanzelf sprekend ben je al ééns in een zwembad gesprongen, lekker die chloor reuk, nu wil je een folie met chloor en denk ik dat je er zo overdenkt dat als je een chloortablet of flessen glorix erin kapt hiermee klaar bent. Heb je ook gedacht aan filtering want enkel het chloor zal niet volstaan, als je kinderen hebt en die nemen vriendjes mee om te zwemmen, of je nodigt familie uit of de buren komen ook es pootje baden enz, enz denk dan maar niet dat dit erg hygienisch is op den duur zwem je in de ammoniak. Je bent meer water aan het verzuiveren dan je denkt en daarbij ga je straks weten hoeveel chloor het water bevat een te hoog chloor gehalte is slecht voor het mileu en je gezondheid (chloor vergiftiging) je bleekt vanzelf. Een zwemvijver vind je te eng met al die insecten? ben je al ééns in het kanaal gesprongen, of in de zee die zitten barstens vol met insecten en bacteriën, maar ik zwem daar liever in dan in een bad vol met chloor.

Je droom is zeker te realiseren als je goed weet wat jezelf wil, maar je komt er niet onderuit om geen filter systeem te gebruiken bij geen van beide ofwel chloorbad ofwel een zwemvijver. Je moet er plezier van hebben.
Surf het internet af informeer naar de voor en nadelen van beide systemen en welk budget dat bij je past. Een huis wordt ook eerst op tekening gezet, en daarna gebouwd met een deugdelijke fundering.

do, 23/03/2006 - 13:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dank je Sjuul en de anderen voor de uitleg. Het spreekt uiteraard voor zich dat ik de "zwemvijver" wil filteren en niet enkel chloor wil gebruiken. Maar omdat ik bij de klassieke zwembaden enkel maar ingebouwde systemen vind en ik een totale leek ben op het gebied van zuiveren en onderhouden van zwemwater vraag ik mij af of er filters of skimmers bestaan die ik zou kunnen gebruiken voor zo'n zwemvijver-bad. Weet iemand raad?

do, 23/03/2006 - 18:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Natuurlijk is dit te krijgen skimmers e.d zelfs bodemdrains om het water te filteren. Je kunt zelf uitmaken of je een ingebouwd of niet filter systeem wilt maken, ik heb er al gezien die hadden een kompleet filtersysteem in een tuinhuis staan, ze hadden dat zelf gedaan en moet zeggen professioneel aangepakt.

Maar ook hier moet ik je erop wijzen dat alles een prijskaartje heeft, alles heeft te maken met jouw wensen, de inhoud van het zwembad of vijver, de pomp, het filtersysteem, het materiaal enz. een klein voorbeeld: als het zwem gedeelte op een afstand ligt van 20 meter waar filtersysteem staat heb je veel meer materiaal gebruik dan dat het er vijf meter ervan af ligt. Dan moet je rekening houden met de capaciteit van de pomp, als de pomp een afstand van 20 meter moet afleggen moet deze krachtiger zijn dan wanneer er 5 meter afgelegd moet worden. Hier moet je ook nog eens rekening mee houden met de verliezen die ontstaan, bochten in de leidingen weerstand, diameter van de leidingen, opvoerhoogte, aantal liters wat de pomp maximaal kan verwerken enz. Kies je voor folie of een voorgevormde vijver prijskaartje? welke werken kun je zelf doen en wil je waarschijnlijk laten doen.

Ik denk zelfs dat er geen duur filtersysteem aan te pas hoeft te komen als je kiest voor bijvoorbeeld een zwemvijver. Je kunt het dan zo maken dat je een zwemvijver maakt met daar achter een plantenfilter maakt via een upflowsysteem zodat het water eerst in de planten filter komt, en iets hoger ligt dan de zwemvijver een 10 tal cm, zodat deze uitmond in de vijver je hebt dan ook nog een waterval. Planten halen veel fosfaten e.d uit het water en het vuil bezinkt hier in het filter en kan je middels een kelder ruimte via een dompelpomp of waterdruk deze schoon spoelen.

Maak een schetsje op papier van ligging en zo verder, let ook op eventueel bomen die er staan ivm de wortels, de zon en schaduw plek.

succes met de juiste keuze en planning.

wo, 05/07/2006 - 00:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je het plantgedeelte lager legt dan het zwemgedeelte heb je een watervalletje naar het plantgedeelte. Dit geeft als voordeel dat het plantgedeelte ook als skimmer werkt, dus minder kosten en je hoeft je skimmer niet uit te kuisen.

Wat dit op lange termijn geeft, weet ik niet want ik heb mijn zwemvijver nog maar drie jaar.

Fons twee

Onderwerp gesloten