Zwemvijver groene wanden
#1
vr, 16/05/2008 - 18:53
Zwemvijver groene wanden
Hallo,
onze zwemvijver meet zowat 80 m², zwemgedeelte 55 m² en moeras 25m², diepte 150 cm. Het water is kraakhelder, maar op de wanden en op de bodem is er algenvorming. Je kunt dat natuurlijk laten voor wat het is, maar telkens we zwemmen, welt dat groen op, en is het water toch troebel. Je kunt natuurlijk wekelijks stofzuigen, maar dat zie ik niet meer zitten.
Maar recent heeft een andere zwemvijverbezitter mij gewezen op een mogelijke oorzaak, namelijk door het gebruik van EPDM-rubber, dat microscopisch gezien een oneffen oppervlak heeft, waarop de algen zich kunnen vasthechten. Hijzelf heeft een zwarte PE-folie gebruikt, waar nauwelijks algen op hechten, doordat volgens hem PE-folie spiegelglad is zonder oneffenheden.
Kan iemand mij dit bevestigen? Als dit werkelijk zo is, zou ik in het najaar het zwemgedeelte leeg pompen om daar ook zo'n folie in de leggen tegen de EPDM.
Of kan het ook nog te maken hebben met het debiet van de pomp? De mijne verpompt 8000 liter per uur, met een rendementsverlies van toch wel 25% door de terugslagklep... Die klep is nodig omwille van het niveauverschil. Is dat debiet niet wat te weinig?
Graag reactie en beste dank vij voorbaat.
Dat is niet waar onzin!
PE folie kan gebruikt worden voor vijver e.d maar heeft niet die eigenschappen van EPDM.
PE kan niet gelijmd of gekit worden, wanneer een lek ontstaat heb je een probleem, groot probleem.
PE kan namelijk alleen gelast worden en is op die plaats erg zwak.
Voor jouw zwemvijver is het debiet van de pomp veel te laag en heb je ook nog verlies.
Voor visvijver zou je op 20.000 l/u moeten zitten, voor zwem/vis vijver mag je al beginnen met 30.000 l/u.
Het duurt dus 10 uur voordat al het water gefilterd is.. KAN NIET,dit is geen filteren meer.
Je mag er van uitgaan dat ééns per vier uur bij een vijver de gehele inhoud de filter moet zijn gepasseerd.
Zwemvijver per twee uur.
Bedankt sjuul voor je reactie.
Die PE-zwemvijverbezitter heeft een doodgewoon pompje van 50 Watt, voor een inhoud van ong. 75 m³, en die heeft géén groenvorming - ik ben deze morgen gaan kijken. Ze stofzuigen daar eens om de maand in het zwemseizoen.
Mijn zwemvijver bevat geen vis, en heeft in totaal 95 m³ waterinhoud. Dus filtering om de 16u. Ik dacht wel dat dit te weinig was, en dat dit mede-oorzaak kon zijn van de groenvorming. Maar is een filtering om de 4 uur zoals je voorstelt niet van het goede teveel? De planten moeten toch ook nog wat 'tijd' krijgen om het water te filteren? Is er eigenlijk een goeie vuistregel voor?
Een filtering om de 4u betekent volgende berekening:
In 4u heb je 4*3600 = 14400 seconden. Dus 95000 liter : 14400 = 6,6 liter per seconde... is dit niet een beetje te snel?
Welke pomp zou je daarbij aanbevelen? Zoals in mijn volgende vraag kijk ik nogal uit naar die optimax van Oase. Ik heb wel een niveauverschil van 10-15 cm.
groeten!
Sjuul, je hebt gelijk!
Sterkere pomp geplaatst zonder terugslagklep, vijver grondig geschrobd en gestofzuigd, en zie... geen groenaanslag meer, en helderder water dan ooit. Gedaan met de vervelende groene wanden en bodem, en het ellenlange stofzuigen.
Voor mensen die een gelijkaardig probleem hebben, mijn situatie: zuinige pomp (120 Watt) die 20.000 liter per uur verplaatst op een volume van 95 à 100 m³.
beste dank Sjuul en groeten!