natuurvijver/ meertje aanleggen
#1
vr, 06/04/2007 - 18:12
natuurvijver/ meertje aanleggen
Mijn naam is Inge , en komende zomer gaan wij verhuizen naar Hongarije. We hebben daar een leuk huisje gekocht met een mooi stukje grond van 3750 m². De eerste pakweg 80 (?) meter vanaf het huis is vlak, daarna gaat het omhoog, de heuvel op, tot aan het bos.
Dat eerste vlakke stuk moet dus het ‘tuin’ gedeelte worden.
Maar, het probleem is dat het grondwaterpeil zo erg hoog is. Het water staat meestentijds maar net onder het maaiveld. Nou willen we, aan het einde van het vlakke stuk, bij een hele grote boom, een flinke vijver uitgraven, nou ja, eigenlijk meer een klein meertje want een metertje of 20 doorsnee zal het toch wel moeten krijgen denk ik. Dit in de hoop dat dat een hele slok water opneemt en dus het perceel wat droger laat. Verder worden er wellicht nog een of twee slootjes gegraven dwars over het perceel.
Maar de grote vraag is nu. Hoe maak je zo’n grote vijver? Als het goed is loopt het na het graven vanzelf vol met water, maar dan? Hoe krijgen we een heldere vijver met een goed biologisch evenwicht? Waar moeten we rekening mee houden, oppervlakte/ diepte verhoudingen, zon/ schaduw, wel of geen vissen, het gebruik van ‘middeltjes’ enz. enz.
Ik heb hier al wat rondgesnuffeld, en heb al wel wat info. Maar het is me niet duidelijk hoe dit vanaf het begin af aan te pakken, wat doe ik na het graven eigenlijk....?
De grond daar is leem/ klei.
Aklvast heel erg bedankt voor de reacties.
groetjes, Inge.
Ik zou het niet direct weten maar anders ga ik wel mee en proberen we het uit haha
Misschien is het zinvol eens te onderzoeken, wat de oorzaak is van de hoge grondwaterstand. Is dat het hele jaar zo of fluctueert de grondwaterstand? Stel dat het grondwaterpeil in de zomer laag is, staat dan de vijver leeg? Wel belangrijk om te weten.
Na het gat te hebben gegraven moet je verders niks aan de vijver doen. De vijver stroom vanzelf langzaam vol met grondwater.
Probeer ook geen grond van de bovenste laag naar onder te werken, dus zorg dat je geen losse grond hebt op de bodem en er een verloop is van de natuurlijke grond lagen dat deze niet verstoord word.
wat de waterkwaliteit betreft moet je er niks aan doen dit omdat het een open verbinding staat met het grond water dus kanej er middelen in blijven gooien.
Om het helder te krijgen moet je zorgen voor veel waterplanten, ga naar een meer daar in de buurt en haal daar wat uit of kijk wat daar in zit en koop deze waterplanten, dit zelfde geld ook voor de oeverbeplanting.
Hebje nog vragen laat het me weten en misschien kunne we wat afspreken om het 1 en ander duidelijk op papier te zetten.
Succes
hey een en ander op papier zetten
wat ben jij van plan?:P
Ja op papier zetten ho eje het het beste kan doen.
ik g aniet alles per detail type hier
Grondwater bevat ijzer en andere zware metalen, grondwater zal ontijzerd moeten worden. Inderdaad hij loopt vanzelf vol en ook weer leeg.
Ik heb ééns even gezocht op grondwater in Hongarije, dit wordt er vermeld.
-------------------------------------------------------------------------------------
Het systeem voor afvalwaterzuivering is nog in ontwikkeling. Nog maar de helft van de huishoudens is aangesloten op het riool (90% in Boedapest, in de dorpen niet meer dan een derde). Ook van het rioolwater wordt een deel niet of maar beperkt gezuiverd.
Het grondwater is op bepaalde plaatsen sterk verontreinigd.
--------------------------------------------------------------------------------------
Dan ben ik het er mee ééns wat Greenconnection vermeld.
Ook er al ééns aangedacht wat het water doet met wanden en oevers als deze verzadigd raken van water?
Je legt geen natuurlijke vijver aan dat kan en bestaat niet, iedere vijver die aangelegd wordt is een kunstmatige vijver en proberen we dmv planten en andere materialen de natuur zo goed mogelijk te benaderen.
En er wordt al geen vijver aan gelegd onder een grote boom, deze grote boom gebruikt ook water.
Wat de kwaliteit van het water is durf ik niet te zeggen.
en de wander van zo'n natuurlijke vijver blijven goed als deze verzadigd zijn met water want ze zijn niks anders gewend.
De wanden zullen misschien iets verzakken maar niet veel, natuurlijk kan je de wanden van een natuurlijke vijver niet stijl maken.
denk je soms dat allen bosmeertje hier in nederland ook met folie zijn gemaakt?
ik heb er al meerdere gegaraven hier en die gaan inderdaad met het grondwater peil mee, maar zal op den duur stabiliseren dit door het dichtslibben van de top laag van de vijverbodem.
maar blijven wel intakt.
en ja zo krijg je dan een natuurlijke vijver.
En de grond soort dara is klei leem, er is een tijdje zelfs een klei in de handel geweest in nederland om zo een vijver met een natuurlijke bodem te maken.
Succes
Sorry voor mijn late reactie.
Maar allemaal erg bedankt voor jullie antwoorden. Natuurlijk is het zo dat het grondwaterpeil fluctueert. Dat is natuurlijk altijd zo, maar of het in de zomer droog valt? Geen idee, we wonen er nog niet, dus ik kan dat nu nog niet beoordelen... Ook weet ik niks van de waterkwaliteit, wel dat er veel meertjes zijn in de omgeving met genoeg leven er in...
Maar het komt er dus op neer dat ik een hoop waterplanten erin moet zetten, liefst die in de omgeving daar ook voor komen, en dat de rest zich vanzelf zal regelen... Misschien dan alleen nog een tip voor de oppervlakte/ diepte verhouding?
Groetjes, Inge.