Bankirai-olie in de vijver
#1
wo, 15/04/2009 - 22:07
Bankirai-olie in de vijver
Bij het schoonmaken en het inoliën van de vlonder is er olie in de vijver terechtgekomen. Er drijft een dun laagje olie op het water. Hoe verwijder ik dit het best?
Hallo verbiest
Als je een skimmer bezit,kunt ge het via deze weg verwijderen.
Anders kun je overwegen om een oppervlakafzuiger aan te schaffen?
Deze kun je gewoon aan een pompje aansluiten,bij Oase staan ze in hun
gamma voor een dikke 60 euro.
Verveelt probleem,zou er verder geen ander alternatief voor vinden.
Groete Cita.
Hoeveel is er in de vijver terecht gekomen?
Ik heb het veiligeheidsblad (paragraaf ecologische informatie) even doorgenomen (hoewel u niet de merknaam geeft is er ook geen groot verschil tussen de merken)en het is niet bepaald vriendelijk voor het aquatisch milieu:
Citaat:
Met het product als zodanig is geen ecotoxicologisch onderzoek uitgevoerd.
Ecotoxiciteit : Vergiftig voor in het water levende organismen. Kan op het wateroppervlak een oliefilm vormen waardoor het zuurstofgehalte kan dalen met mogelijk nadelige effecten voor in het water levende organismen.
Mobiliteit : Gemorst product kan in de grond doordringen en zodoende het grond- en oppervlaktewater verontreinigen.
Persistentie en afbraak : Van dit product is geen biologische afbreekbaarheid bekend. Kan in het aquatisch milieu op lange termijn schadelijke effecten veroorzaken.
Bioaccumulatie : Geen specifieke informatie bekend.
Dat klinkt allemaal erg serieus maar valt me nog mee. Zorg ervoor dat de film op de vijver geen gesloten geheel vormt. Probeer zonodig een deel te verwijderen door het van het oppervlak af te scheppen.
Wat betreft die lange termijn effecten: geen zorgen, nou ja, tenminste niet als u dit niet elke week van plan bent. De biologische afbreekbaarheid is laag maar niet nul, het verdwijnt uiteindelijk en de regen morgen gaat daar flink bij helpen.
Ruud
ps. volgens veiligheidsblad is de biologische afbreekbaarheid van het preparaat niet onderzocht, ik heb daarom naar de samenstellende delen gekeken.
Ik had de twee delen van de vlonder die over het water hangen al voorzichtig ge-olied. Toen barstte het onweer los. De regen heeft de olie in de vijver laten stromen.
Ik was die veiligheidsvoorschriften al googelend ook tegengekomen. Ik heb al een deel van de olie weggeschraapt.
Bedankt voor jullie reacties. Het maakt me in ieder geval minder ongerust.
Je kunt ook proberen de olielaag van het water te halen door er heel fijne kalk op de strooien, dan emulgeert het samen en kun je het makkelijker wegscheppen.
Succes ermee, Schonevijver