tomatenziekte

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 30/07/2009 - 12:07
nieuw

tomatenziekte

Hallo, drie jaar geleden hier komen wonen, voor het eerst tomaten geplant. Tot dan was de grond jarenlang (tientallen) verwaarloosd. De tomatenplanten gingen snel dood. Verleden jaar weer geprobeerd, planten gingen goed, maar de tomaten kregen al snel bruine vlekken. Dit jaar lukt het weer niet, we hebben de grond geploegd, gemest enz. Wie weet hoelang een ziekte in de grond/omgeving kan blijven hangen? Wie heeft enig idee wat de oorzaak zou kunnen zijn?

do, 30/07/2009 - 13:54
fruit

Tomaten telen in de volle grond is in een natte zomer zonder gewasbescherming bijna ondoenlijk. De kans is groot dat na half juni besmetting plaatsvindt met de aardappelziekte Phytophtora, een schimmelinfectie: grijsbruine vlekken op het blad, later zwarte vlekken op de stengels en aangetaste vruchten. Bij de eerste verschijnselen van deze kwaal is er bijna al niks meer te redden.

Oplossingen: Als je geen gebruik wilt maken van chemische fungiciden en ik neem aan dat dit de bedoeling is:
1. Planten telen in een koude kas of onder plasticfolie.
2. Planten na half juni niet meer besproeien maar water geven op de aarde.
3. Enigzins schimmelresistente soorten zaaien/planten.(Echt schimmelresistent is geen enkel soort.) Kerstomaten zijn redelijk resistent en heerlijk van smaak.
4. Bij voorkeur niet in de buurt van een aardappelteelt planten.

Mocht je geen bezwaar hebben tegen chemische gewasbescherming dan zijn er middelen te verkrijgen in elk tuincentrum die aantasting voorkomen.
Wil je pricipieel zonder chemische middelen werken dan kun je de planten besproeien met een middel van Ecostyle om het oppervlak van het blad minder vatbaar te maken voor schimmels. Dit middel is ook in elk tuincentrum te koop. Hiermee kun je echter, bij langdurig nat weer, het in de volle grond ook niet redden.

Veel succes voor het volgend seizoen!

Tjeerd.

do, 30/07/2009 - 16:48
nieuw

Hallo Tjeerd. bedankt voor het antwoord. er zit wel logica in je antwoord.
maar vroeger in Ned. ook een tuin gehad en daar hadden we een kas, en tomaten zo in het veld. en alles was een sucses. Nu willen we wel weer een kas maar het heeft nog geen prioriteit. We knappen hier eerst ons huis op. Maar mischien kan ik het proberen in een soort van zelf gemaakt kastje van ramen met plastick? Of een paar jaar wachten.
Marijke.

do, 30/07/2009 - 17:33
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij besmetting met phytophtera moet je wisselteelt toepassen.Heb je deze ziekte gehad dan zeker 3 jaar op dat stuk grond geen aardappelen of andere nachtschadeplanten zetten.
Tomaten zijn in een kasje van plastic goed te kweken als je er maar voor zorgt dat de kas goed kan doorluchten.Tomaten kunnen slecht tegen zeer vochtige lucht.
Dat je tegenwoordig buiten haast geen tomaten meer kunt kweken komt omdat er bijna geen zaad meer te koop is voor tomaten in de volle grond.Bijna alle zaad is tegenwoordig voor teelt in de kas.

za, 08/08/2009 - 14:42
Knijpkat

Ook kan je buiten de planten in een ruime pot gaan telen. Ik doe dit al enkele jaren met veel succes. Je rekent dan in keer af met alle problemen die het telen in de volle grond met zich mee brengt. Geen ziektes vanuit de grond en je kan eventueel de planten bij slecht weer of koude binnen zetten of onder een afdakje. Waar je dan wel rekening mee moet houden is dat je voldoende bemest.

di, 11/08/2009 - 10:46
nieuw

Maar het nadeel van potplanten is dat je bijna elke dag water moet geven, en wij gaan er regelmatig een paar dagen op uit, (camperen) en ook is de pot grond hier (frankrijk) van zo'n slechte kwaliteit dat het bijna geen optie is.

Onderwerp gesloten