Exoten Portugal
#1
zo, 26/09/2010 - 16:18
Exoten Portugal
Paar weken geleden was ik nog in Portugal en kon het natuurlijk niet laten om een paar leuke exoten op de gevoelige plaat vast te leggen.
Het viel mij wel op dat het qua palmachtigen in de regio Coimbra een beetje tegenvalt, ze zijn er natuurlijk wel, maar in mindere mate. Vooral olijfbomen voeren de boventoon, maar natuurlijk ook regelmatig grote Phoenix C. exemplaren gezien en de Washintonia R. zie je zo nu en dan. De Trachy's kwam ik ook zo nu en dan tegen, maar die lijken het daar minder goed te doen als bijvoorbeeld in Noord Italie.
Op de eerste foto, op Weeze Airport een forse Phoenix C. Binnen de airport staan er ook diverse Trachy's, met opgebonden stelen, omdat deze zo lang en slap zijn geworden door te weinig licht. Zonde!
foto Butia C., waarschijnlijk niet, ben even de naam kwijt van deze soort. Volgens mij staan deze ook in Amsterdam? Deze stond er niet zo fraai bij.
Dit is waarschijnlijk wel de Butia C.
Mooi groot exemplaar van de Phoenix C. in een parkje in centrum Coimbra.
Zie hier de onderkant van de stam.
Flinke kroon!
Cycas R.
Grote Phoenix C. verstopt tussen de gebouwen bij de kerk.
Vele olijfbomen en wijnranken langs het zwembad in de tuin van het net opgeleverde huis van mijn schoonouders. Er komt hier in ieder geval nog een zaailing van mijn Trachy te staan, leuk experiment hoe snel deze daar gaat groeien. De hele tuin moet immers nog aangelegd worden.
Volgens de lokale bevolking zou deze olijf 20 jaar oud zijn?
foto vanuit ander hoek, het betreft de olijf links. Door het storten van grond lijkt de stam nu korter.
Lekker in bloei!
Washingtonia Robusta
Phoenix C.
Joekels van Agave's
Jammer dat het in Nederland niet zo wil werken met Agave's in de volle grond.
Cactussen doen het hier ook prima!
Deze foto's buiten Coimbra zijn genomen in heuvelachtig gebied waar het afgelopen winter uitzonderlijk koud is geworden ten opzichte van normaal. In de winter koelt het hier meestal niet verder af dan tot circa +12 C., winter 2009-2010 was hier een uitzondering op met een minimale temp van - 6 C. Toch hebben de exoten het overleefd, al dan niet met wat schade.
Zie hier in de wildernis, een verdwaalde Trachy, wel een flink exemplaar.
Cordylines?
Een voor mij geheel onbekende boom soort met vreemd blad.
Phoenix C. (met vorstschade?)
Volop druivenranken en natuurlijk wijn ;-)
Helaas ook veel schade aan de natuur door uit de hand gelopen bosbranden, aangestoken door houthandelaren om het werk te vergemakkelijken. Eucalyptusbomen volop in deze regionen.
zonde!
Gelukkig blijven er ook nog mooie adembenemende plekjes over...
Centrum Coimbra met een paar compacte, maar wel hoge Phoenix C. exemplaren.
bescheiden Cycas R.
Helaas waren we vaker getuige van een beginnende bosbrand, gelukkig waren de blushelikopters en vliegtuigen snel paraat en was het snel voorbij...
Nog een paar weekjes en dan vliegen we naar Playa del Inglés en uiteraard zal dat weer resulteren in een leuke fotosessie.
Ik had nog wat zaden verzameld, echter bleken deze nu al te schimmelen en te rotten, deze zijn dus enkele reis kliko gegaan, jammer....
de onbekende boom met het vreemde blad is een acacia (mimosa)met uitgebloeide bloemstengels.
gr Frans
Volgens mij zijn het de knoppen voor de komende winterbloei bij deze Acacia soort. Bloeit hier wat later in het voorjaar (kasplant).
Inderdaad Acacia dealbata.
Mooie fotoserie. Ik heb ook leuke schoonouders maar helaas hebben deze geen tuin in Portugal, mazzelaar! Ik neem aan dat je wat kweekjes in hun tuin gaat opzetten?
Wij zijn ook al enkele malen in Portugal geweest en hebben dan gevlogen op Faro. We hebben verbleven in Fuseta, Moncarapacho. Mooie omgeving. Wat me daar wel opvalt in het zuiden van Portugal is dat er al heel wat grote Phoenixen sneuvelen door de kever. De Washingtonia's houden voorlopig stand. In Spanje zijn er ook al heel wat Phoenixen die aan het sneuvelen zijn door die kever. Voorlopig hebben ze nog geen middel om die kever te bestrijden. Ahja, woensdag vertrekken we voor enkele dagen naar Spanje, Andalusië, Riogordo.
Grtjs, Filip.
Het is me afgelopen zomer in Spanje ook opgevallen dat er her en der veel dode phoenixen stonden. Of dat door de beruchte kever komt weet ik niet, maar als dat zo is, wordt dat wel een kleine ramp. Dat zou een raar gezicht worden een Spanje zonder (dadel)palmen!
groet, rick
Het zou idd een zonde zijn zonder als die Phoenixen. Maar blijkbaar is die kever toch de schuldige..
Gaat het hier om de kever die dwars door het hart gaat graven? Ik hoorde onlangs ook iets over de snuitkever die de Nederlandse tuinen heeft ontdekt, gaat het hier om dezelfde tuin-vandaal?
Nee, om een geheel andere(n),
Exotische snuitkevers: Otiorhynchus armadillo, Otiorhynchus salicicola, Otiorhynchus crataegi en Otiorhynchus aurifer
Palmkever: Rhynchophorus ferrugineus(Rode Palmkever)
Palmborer (mot, geen kever): Paysandisia archon
Van de laatste twee wordt in NL/Be geen weinig schade verwacht (te weinig palmen, ongustig klimaat)
Ruud