waas op vijver

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 12/06/2017 - 21:40
G.J. Bijvank

waas op vijver

Het onderwerp is vorig jaar ook al ter sprake gekomen.

Toen voor het eerst en nu weer ligt er een groenig/grijzige waas over de vijver; als je er over heen kijkt is die goed te zien, kijk je er recht in, dan zie je hem eigenlijk niet.

Met regen of de tuinsproeier verdwijnt hij deels, maar vlot daarna is "het dek" weer gesloten. Je kunt het het best vergelijken met een oliedruppel die zich verspreidt heeft (is geen olie hoor, alleen maar om aan te duiden dat je het wel ziet maar dat het geen "dikte" heeft)

Alles doet het prima, de vissen, waterplanten, kikkers (heel veel groene jonkies) en al het andere leven. Het is alleen geen mooi gezicht, het oppervlak spiegelt niet.

OORZAAK ??????

di, 13/06/2017 - 09:44
Libosa

Ik heb onlangs een mini-vijvertje gemaakt voor de waterplanten en met het warme weer had ik precies hetzelfde, waarna ik een middeltje gekocht heb om het water helder te krijgen. Volgens mij is het zweefalg, wat op het water komt te liggen en na het toedienen van dat middeltje werd dat laagje als het ware gebonden en heb ik er nu geen last meer van.

Ik ben geen echte vijverkenner, maar wel al jaren iets van een vijvertje in de tuin en had dit ook nog nooit gezien en misschien dat iemand anders een beter antwoord heeft....

Groetjes Lily

di, 13/06/2017 - 11:39
G.J. Bijvank

Op zich ben ik niet zo van de middeltjes. Het zou best kunnen dat het water "niet optimaal" is. Het fontijnkruid doet het mooi, de lelies ook, het aarvederkruid verslijmd nogal, het water duizendknoop doet het goed. Op het glanzende fonteinkruid lijkt zich stof/kalk?? af te zetten. Dat gaat er af als je de bladeren beweegt. Op wanden en mandjes zet zich een soort grijs/groen dons af, lijkt mij iets van wieren/algen? (gebeurt al meerdere jaren). (op foto deels te zien) In de beek/sloot/zijtak zit redelijk veel draadwier, maar dit deel is dan ook bedoeld om zo mogelijk een overschot aan voedsel te verwerken. Overall is het water 100% helder.

Ingrijpen met middeltjes lijkt mij symptoom bestrijding en met een volume van ruim 24 m3 mag je dat spul er wel met liters tegelijk in mikken, en dat is dan ook nog een dure grap.

Kan de oorzaak liggen in een voedseloverschot (slib van bladeren enz. op de bodem) of ......?

di, 13/06/2017 - 13:54
Libosa

Zoals gezegd ben ik geen vijverspecialist en mijn vijvertje is op postzegelformaat voor wat waterplanten, ook geen vissen, dus zie ik het middeltje minder als probleem, een half dopje was al genoeg om het water weer in orde te krijgen ;)
Hopelijk geeft een echte vijverspecialist het juiste antwoord op je vraag.

Groetjes Lily

vr, 23/06/2017 - 10:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Het ziet er uit als zweefalg.
Misschien is het water wat te zacht en dat hij wel wat minderalen kan gebruiken. Verder leven die algen op nitraten (die weer van de vissen afkomen). Als andere planten deze nitraten opeten, blijft er minder over voor de zweefalgen.
Je kunt ook nog een uv lamp overwegen: je dood de algen en krijgt helder water, maar je haalt het nitraat nog niet uit je vijver.
Het ziet er trouwens prachtig uit verder :)

Als er een echte vijverexpert nog iets zinnigs kan zeggen nog hierover, graag...

vr, 23/06/2017 - 10:55
G.J. Bijvank

Dank je.

Op het glanzend fontijnkruid komt op het oudere blad een kalkachtige aanslag die er makkelijk af te vegen is; lijkt mij kalkachtig?Verder zijn er weinig vissen, twee wat grotere goudwindes een een hanjevol familieleden van de goudvis.

Bij zweefalgen denk ik meer aan een vertroebeling van het water, maar daar is geen sprake van; het water is volledig helder. De film op het water oogt als een "stoflaag".  Niet op de foto zichtbaar is links een zijarm, de sloot noemen we hem, die als filter moet dienen. Is gevuld met een dik bed riviergrind en beplant met het doel voedsel op te nemen. Al het water wordt uit de vijver in deze sloot gepomt  (3000 ltr. per uur) en loopt via twee stuwtjes tussen de stapstenen door weer terug in de vijver. Dit heeft er voor gezorgd dat de vijver volgens ons in een mooi evenwicht is. (behalve dan die waas). Ik overweeg in het slootgedeelte (veel) meer planten als bijv. waterpest te doen. Deze zouden een eventueel voedseloverschot op kunnen vangen (+ zuurstof toevoegen).

Misschien dat dat verbetering brengt?

vr, 23/06/2017 - 11:06
G.J. Bijvank

p.s.: op deze foto is "de sloot" rechts :-)

Onderwerp gesloten