Cactus aan het sterven..
#1
di, 07/03/2006 - 20:14
Cactus aan het sterven..
Hallo allen,
Ik zit met een erg vervelend probleem... Ik heb een cactus (zie afbeelding) en heb deze in december op aanraden van de locale kweker verpot. De cactus stond in een veel te kleine pot en stond scheef gezakt (en gegroeid). Ik heb enkele speciale zakken cactusgrond gaan kopen en heb de cactus verpot in een grote pot. Geef hem maar 1x per maand een tas water in de winterperiode en hij staat aan de raam in de leefruimte. Sinds een twee a drietal weken heb ik een witte schimmel ontdekt onderaan (nu al 4) takken. als ik de schimmel tracht weg te halen zie je onder de schimmel een licht gekleurde buitenkant die erg hard is. boven de schimmelplekken verkleuren (worden donkerder) de takken volledig en merkelijk is dat de takker hier veel zachter aanvoelen dan normaal. Heel de takken verkleuren stilletjesaan en de plant gaat helemaal dood wrees ik. Probleem is ook dat schimmel (witte pluis of witte schimmel, heb goed gekeken maar kan geen beestjes zien...) onderaan de takken is begonnen heel erg dicht tegen de stam. Aan de andere zijde van de stam is er ook al een tak aan het rotten! bij één tak zitten we al tegen de stam met licht gekleurde erg harde plekken.
Wat moet ik doen? wat is het beste product?
kan iemand me AUB helpen, de plant heeft behoorlijk voldoende gekost!
Dank bij voorbaat
Frederic
hier nog een foto
de totale plant
Ik kan er best nog aan toevoegen dat de cactus inderdaad scheef aan het groeien was en dat de plant nu verpot is in een erg grote pot. Deze grote pot kon er echter niet aan verhelpen dat ik de plant heb moeten plaatsen met drie armen TEGEN de rand van de pot. Omdat hij al vele jaren scheef aan het groeien is kon ik niet anders. Het is op de plaatsen waar de plant tegen de pot komt dat het schimmelproces begonnen is. maar nu heb ik het ook al op een andere plaats...
hopelijk was dit nog nuttige info
alvast bedankt vr een kennersreactie
groetjes frederic
aan de foto van de hele plant te zie is het geen cactus maar een euphorbia. De licht gekleurde buitenkant onder de schimmel kan zijn veroorzaakt door met te koud water gieten waardoor de plant hierop reageert met verkurking. Waarschijnlijk heeft de plant te lang nat gestaan waardoor hij is gaan schimmelen en mogelijk aan het rotten is. De enige remedie: snij de plant boven het rotte gedeelte (in het gezonde deel!) door. snij vervolgens de onderkant van het goede deel spits toe (ca. 45 graden) en laat de wond goed drogen. dit kan makkelijk 4 weken duren.
zet vervolgens de plant in nieuwe aarde maar geef nog enkele weken geen water. daarna voorzichtig met kleine beetjes water geven, afhankelijk van de temperatuur. ik wens je veel succes en vooral geduld.
groet, gerard.
Toch voorzichtig zijn bij het snijden
De melkachtige vloeistof die je overvloedig zal zien bij het snijden
is giftig.
Opgelet voor de ogen en de slijmvliezen.
WillyN
bedankt allen vr jullie erg snelle reactie.
voeg er volgen,de zaken nog even aan toe:
#we hebbende cactus in de nieuwe aarde praktisch nog geen water gegeven (1tas water per maand vr groot exemplaar)
#De schimmel is steeds begonne aan contacttss cactus met de rand van de pot en is zo stilletjesaan naar onder en boven toegegaan
#de schimmel of witte waas zit al tot aan de stam helemaal onderaan de plant...
£zal hem dus op jullie advies trachten af te snijden maar dan moet ik tot in de stam gaan snijden... goed idee? zal ik de snedewonde verzorgen met kaneel of iets anders...
sorry dat ik nogmaals beroep op jullie doe maar alvast bedankt...
groetjes,
frederic
Beste Frederic,
Euphorbia's zijn vervelende planten (waarmee ik niet wil zeggen, dat ze prachtig zijn - ik en er zelf gek van), in dien zin dat het heel moeilijk is vast te stellen wat er nu precies scheelt. Die witte schimmel zou bv smeul kunnen zijn, een ziekte die vaak op euphorbia's met bladeren voorkomt, maar ook schade kan aanrichten op stamsucculenten als de uwe. Echte rot bij Euphorbia's heeft, zoals hierboven al gemeld, vaak te maken met te koud water in de winter. Het is evenwel niet ondenkbaar dat de plant in de tocht staat, of een 'kou' heeft gevat bij het transporteren - het effect is hetzelfde: vlekken, verkurking, eventueel afsteven. Maar ook verdroging kan tot verkurking leiden; als uw plant in een warme ruimte staat en u geeft hem af en toe een heel klein beetje water (een tas is wel bijzonder weinig voor zulk een plant, zeker als hij in een verwarmde huiskamer staat), dan kan de plant gewoon beginnen uitdrogen (verkurking, slappe stengels edm). Euphorbia's zijn geen woestijnplanten, net als vele andere succulenten. Ze zijn succulent omdat ze grote perioden van droogte kunnen overleven, door water op te slaan. Die waterreserve is echter niet voldoende om te veel droogte, hoe kan het ook anders, te overleven.
Om dus degelijke antwoorden te kunnen geven en het probleem op te lossen is het belangrijk op volgende vragen te antwoorden
- staat uw plant koel/verward/in de tocht
- wanneer heeft u hem getransporteerd
- is de aarde vochtig, of kurkdroog
- in welke staat was de plant toen u hem kocht?
Groeten,
Ben.
Hallo Ben & anderen,
bedankt vr je snelle reactie..
ff je vragen op e rijtje:
Om dus degelijke antwoorden te kunnen geven en het probleem op te lossen is het belangrijk op volgende vragen te antwoorden
- staat uw plant koel/verward/in de tocht
De plant staat in een open keuken tegen het schuifraam (op advies van lokale plantenkweker) Voordat we hem verpot hebben stond hij op amper 2 meter verder, hier stond hij wel net naast een verwarmingsradiator en een beetje meer weg van de schuifraam. De lokale kweker vertelde me dat kaktussen in de winter beter een beetje koeler stonden, vandaar dat ik hem enkele meter heb verschoven naar de schuifraam toe. Het is daar een beetje frisser maar er is daar geen noemenswaardige trek. Het is wel zo dat hij daar iets koeler zal staan dan vroeger maar dit zal maar max 3 graden schillen (+/- 18° als we thuis zijn, Op erg koude nachten kan dit wel tot 10 dalen°).
- wanneer heeft u hem getransporteerd
We hebben de plant een drietal jaren geleden gekocht en sinds enkele weken hebben we problemen, deze zijn begonnen +/- 3 a 4 weken na verpotten. De problemen zijn gestart op plaatsen waar de cactusarmen duwden tegen de pot. De 3 armen stonden in feite onder een conctante druk tegen de pot te duwen... kon niet anders want de plant staat scheef. feit is wel dat de problemen hier gestart zijn. we hebben plant in speciale cactusaarde gezet.
- is de aarde vochtig, of kurkdroog
De aarde is toch wel kurkdroog. Vorige zomer heeft hij tijdens ons verlof door vergissing van de "watergeefploeg" HEEL erg nat gestaan... een gieter per week! resultaat was tijdens verpotten (december) van de plant we tot onze erg grote verbazing nog met (redelijk) vochtige grond te maken hadden.
- in welke staat was de plant toen u hem kocht?
In goede staat, drie jaar geleden toch...
heb de drie stammen afgesneden, tot tegen de hoofdstam helemaal beneden de plant. kon niet meer verder snijden want dan zit ik te snnijden in de stam.
Spijtig genoeg kwam er enkel wat vocht vrij aan de buitenzijden van de afgesneden tak, aan binnenzijde was de afgenseden tak erg hard en hier kwam GEEN vocht vrij... kan niet verder snijden...
zijn er eventueel producten om hem verder te behandelen. zal ik de afgesneden plaats ook behandelen , hoe?
bedankt vr een reactie en nog een prettige avond
Ben weet niet of dit ter zake is maar naar mijn mening heeft de cactus bovenaan enkele inkepingen meer dan vroeger. bedoel hiermee: dat tak onderbroken wordt door een inkeping (halve cirkel uit de tak) die erg droog is met een bruine rand.
op je vraag of hij droog staat: de aarde bovenaan kan bijna niet droger, als je er met je hand door gaat is ze werkelijk kurkdroog, nu weet ik niet hoe het onderaan gestelt staat. er zitten zeker 4 zakken aarde in van volgens mij 15 liter... erg veel aarde! onderaan de pot is geen gat voorzien voor eventuele doorloop van water.
groetjes
ferderic
Beste Frederic
transport, tocht edm zullen de oorzaak niet zijn; aangezien u de zijtakken bijna niet kunt doorsnijden (te hard), er bijna geen sap uitkomt en het binneste van de takken geen pulp of moes is (tekenen van rot), lijkt het me dat - naar alle waarschijnlijkheid - de plant gewoon aan het uitdrogenis. drie jaar lang op een glas water, dat overleeft bijna geen enkele succulent. het gaat hier immers niet om xerofyten, maar om succulenten... de meeste succulenten kennen een stevige groei in de zomer en een volledige rust in de winter. In de zomer kunnen ze dus best wel wat water verdragen - het enige dat dan telt is dat de pot volledig uitdroogt tussen twee gietbeurten is. Dus niet elke week water geven, maar goed watergeven en dan wachten tot de grond opnieuw droog is. In de winter: normaalgezien geen of bijna geen water - de plant rust. de grond droogt sneller op als je hem mineraler maakt: dus niet enkel 'cactusaarde', maar ook grind, perliet, lavasteen toevoegen; gaten in de bodem van de pot zijn cruciaal! anders krijg je stilstaand water en rot.
ik zou de plant iets meer water geven, hem in de vroege lente verpotten in een degelijk substraat (mineraal), hem een pot geven met afwateringsmogelijkheden, de rust- en groeitijden respecteren
nogmaals bedankt vr de reactie.
kan hieraan toevoegen dat ik de tak verwijderd heb tot tegen de stam. het was hier dat het erg moeilijk snijden: aan buitenzijde ging het nog maar door de kern van de tak was het kurkdroog.
nu heb ik ook eens gaan kijken hoe het zat met de afgesneden tak. als ik deze doorsneed waar hij vol witte schimmel stond was de kern van de tak gevuld met eveneens witte schimmel... als ik de tak doorsneed naar het einde toe, waar hij nog steeds "gezond" was (donkergroen) dan kon ik erg gemakkelijk snijden en de witte melk stroomde er overvloedig uit...
na je mail gelezen te hebben kan ik hieruit eventueel afleiden dat hij sinds de verpotting te weinig water gekregen heeft... en dat de melk nog overvloedig anwezig was in einde takken mar begin van takken al aan het uitdrogen was?!?
we zijn ook pas begonnen met één tas per maand vanaf de nieuwe aarde (december) daarvoor was de gieting nogal onregelmatig
stel v oor dat ik hem vnaf heden iets meer water geef dan 1 tas per maand in rustperiode, en afwachten maar zeker...
thanx
frederic