Regenput als vijver

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 14/05/2020 - 13:41
Dieter B

Regenput als vijver

Beste leden,

We wonen in een huis van de jaren 70 met veel beton in de afwerkingen. Zo hebben we kettingen die het regenwater van de daken naar ronde betonnen reservoirs brengen die deels boven de grond uitsteken. Deze reservoirs zijn vrij klein en we wouden een grotere betonnen ronde vijver inplanten in onze tuin. Dit hebben we ook gedaan. Na enige zoektocht hebben we een regenput laten steken, rond en zonder deksel. Ze heeft een diameter van 2,15 meter en een diepte van 1m60. Foto's zitten in bijlage.

In de eerste plaats hebben we vijversubstraat op de bodem gelegd (niet gewassen, dat stond zo op de zak), met kraantjeswater gevuld (5m³) en bacteriecultuur toegevoegd. De waarden zijn ok (multitestkit).

Het is niet de bedoeling dat er vissen in deze vijver komt, wel zal een deel van het regenwater naar de vijver geleid worden, zodat we niet steeds water moeten bijsteken.

Graag zou ik toch wat planten in deze vijver hebben. Nu ja, ze is dus overal even diep (1m60, met vijversubstraat nog 1m45 ongeveer (is niet volledig gevuld tot de rand)), dus moeilijk om met zones te werken. Ik heb er wat grof hoornblad en enkele plantjes krabbescheer ingedaan, maar na een paar dagen zijn die gewoon naar de bodem gezakt (tijdens de hevige koude wind van een paar dagen geleden). Doe ik iets verkeerd? Kunnen jullie me iets aanraden van beplanting? Er komt nog een kleine waterpartij in, om toch wat circulatie te hebben.

Alvast bedankt voor jullie raad!

Groeten,

Dieter

vr, 15/05/2020 - 14:16
René.W

Beste Dieter,
Op de eerste plaats apart hoe de kettingen regenwater afvoeren. Ik heb hier nooit van gehoord.

Ten tweede, u doet niets verkeerd wat betreft de planten. Hoornblad word vaker aan een steen bevestigd, en in de vijver gelegd. Vanuit de diepte komen ze als alles goed gaat, naar de oppervlakte gegroeid. Hoornblad kan erg lang worden.

Krabbescheer heeft de neiging om te zinken in de vijver. Bij zonnig weer zullen deze weer aan de oppervlakte verschijnen.

Succes Groet René,

vr, 15/05/2020 - 14:28
Dieter B

Dag René,

Bedankt voor je reactie. De kettingen die regenwater afvoeren zijn eens mode geweest in de jaren 70. Hierbij enkele foto's. Het water is nu wel al serieus gezakt in die afvoerreservoirs, ik geef er de planten mee water :). Zijn er nog andere planten die ik in de grote vijver mag doen met die diepte? Zou kikkerbeet lukken? Vind ik nog wel mooi.

Groeten,

Dieter

vr, 15/05/2020 - 14:28
Dieter B

Dag René,

Bedankt voor je reactie. De kettingen die regenwater afvoeren zijn eens mode geweest in de jaren 70. Hierbij enkele foto's. Het water is nu wel al serieus gezakt in die afvoerreservoirs, ik geef er de planten mee water :). Zijn er nog andere planten die ik in de grote vijver mag doen met die diepte? Zou kikkerbeet lukken? Vind ik nog wel mooi.

Groeten,

Dieter

vr, 15/05/2020 - 15:45
René.W

Hallo Dieter,
Graag gedaan! Apart om te zien hoe dit systeem eruit ziet. Weer iets bijgeleerd.

Kikkerbeet zal ook lukken. Het kan zijn dat ze de winter niet overleven. De bladeren en wortels sterven af, Máár de moederplant maakt kleine zaden die op de bodem terechtkomen, en in het voorjaar weer tevoorschijn komen, en opnieuw groeien.

Andere zuurstofplanten die geschikt zijn : o.a glanzend fonteinkruid, waterranonkel -mooi met bloemen, drijvend fonteinkruid, waterpest, bronmos, sterrenkroos, aarverderkruid

Drijvende zuurstofplant is blaasjeskruid, kikkerbeet e.d

Ik zou aanraden om 4 -5 bosjes zuurstofplanten per 1000 liter water te nemen, om een biologisch evenwicht te krijgen.

Als u toch andere planten wilt aanbrengen in de vijver, ( en u géén zone's heeft ) kunt u eventueel gebruik maken van drijvende planten basket of eilanden. Hierin/ op kan men andere vijverplanten plaatsen. Zoals gele lissen ( die ook effect hebben op het vijverwater ) snoekkruid, zwanenbloem, kalmoes, dotterbloem enzovoorts.

Er bestaan zelfs waterlelie's voor diepere vijvers. Is ook een pracht om te zien. Men plaats deze op de bodem, en de bladeren en bloemen verschijnen aan het oppervlak.
Wel even naar de eisen kijken of deze geschikt is voor de bepaalde diepte.

Héél veel succes.
Groet René,

do, 04/06/2020 - 09:31
Dieter B

Goedemorgen!

Even een update. We zijn nu een maand verder sinds de aanleg van de vijver. Ik heb er allerlei zuurstofplanten in geplant (grof hoornblad, waterviolier, glanzend fonteinkruid, krabbescheer). Er staat ook een witte waterlelie in op halve diepte (ongeveer 70 cm diep). Als drijfplanten heb ik waternoot, amerikaanse kikkerbeet en gewone kikkerbeet. Als oeverplanten in manden de japanse irisinfo-icon, dwerglisdodde en Lychnisinfo-icon

De buren deden hun vijvertje weg en we hebben de salamanders overgezet (een dertigtal). Die hebben het enorm naar hun zin. 

Toch zijn er enkele problemen:

- door de warmte is het water enorm groen beginnen zien (zweefalgen)

- ook is het grof hoornblad opnieuw boven komen drijven, stukjes waterviolier ook

We hebben in een vijverspeciaalzaak enkele vijvermossels gekocht (grote en kleine). De grote zijn na een paar dagen dood komen bovendrijven, de kleine zitten er voorlopig nog in.

Wat kan het probleem zijn? De GH/KH waarden zijn vrij laag. Ik heb al 2-maal gecorrigeerd met Ubbink GH/KH+, maar zonder veel effect. In de vijverspeciaalzaak lieten ze weten dat het waarschijnlijk onderaan de vijver blijft hangen, aangezien er weinig circulatie is (buiten een klein pompje in de bovenste waterlaag).

Zitten er teveel salamanders in? Ik zie dat er wat vraat is aan de drijfplanten. Is dit de reden waarom het grof hoornblad terug boven komt drijven?

Moet ik iets ondernemen? Behandelen tegen zweefalgen? Of gewoon nog wat geduld hebben. Op zich is het niet erg dat het water wat groen ziet, ik heb gewoon schrik dat de waterlelie en de zuurstofplanten afsterven wegens te donker.

Alvast bedankt voor jullie reactie!

Groeten, Dieter

do, 04/06/2020 - 11:49
René.W

Goede morgen Dieter,

( Zweef ) alg groei zie je gebeuren als de waterwaarden niet goed zijn, er véél voedingsstoffen en afvalstoffen in de vijver zitten. De zuurstofplanten zijn voor uw vijver nog jong, en bezig zich te herstellen / aan te passen aan de vijver. Echter, door bovenstaande hebben de algen de overhand, deze hebben máár weinig nodig om te exploderen en de overhand te krijgen. ( algen en zuurstofplanten zijn voedselconcurenten ) De groei van zuurstofplanten stagneert hierdoor.

Wat zijn de waterwaarden op dit moment ?

U gebruikt alleen een circulatiepomp, en géén filter en UV lamp ?

Vissenpoep geeft afvalstoffen in de vijver die algen tot gevolg heeft als dit niet verwerkt word. Ik weet niet of dit ook bij salamanders gebeurd. Máár ik vermoed het wel. Doordat de vijver in de opstart zit, vermoed ik dat er véél afvalstoffen in het water zitten. Ik neem aan dat er géén bacteriën zijn toegevoegd, die dit verwerken. In een pas ingerichte vijver duurt het vrij lang voordat er een bacterië colonnie is ontstaan, om deze reden is het verstandig bacteriën toe te voegen, en zonodig later als er een filter zou komen, deze ook te enten.

* Waterlelie's hebben inderdaad liever ietwat helder water

* Mosselen : Hiervoor is het beter dat ze zich halverwege de vijver bevinden. Niet te diep, máár ook niet te ondiep. Dode mosselen doen het vijverwater ook niet goed.

Véél Succes,

Ik blijf het topic volgen, Groet René,

do, 04/06/2020 - 11:58
Dieter B

Dag René,

Bedankt voor je bericht. Dit zijn de waterwaarden momenteel:
- No3: tussen 0 en 10 mg/l
- No2: ok
- dGH: 6°
- dKH: tussen 6 en 10°
- pH: 7,2
- Cl2: 0 mg/l

De hardheid geloof ik niet echt, ik heb er al 2 maal de dosis ingedaan voor 5000 liter te corrigeren. De bacteriecultuur is er ingedaan bij de opstart van de vijver, dosis voor 5000l.

Ik gebruik enkel een circulatiepomp, geen UV of filter. Dacht dat dat ook niet nodig was, omdat er geen vissen in zitten. Ik kan een deel van de salamanders eruit halen. Of moet ik behandelen met anti-zweefalg?

Groeten,

Dieter

do, 04/06/2020 - 13:49
René.W

Beste Dieter,

Een filter en/ of uv lamp is niet persé nodig, als men de natuur zijn beloop wilt laten gaan. Er zijn genoeg vijvers die totaal géén extra's hebben, en toch helder zijn. Echter, is het wel zo dat het vaak langer duurt voordat het biologische evenwicht in orde is. De (zuurstof) planten gaan groeien, waterwaarden goed zijn, bacteriën colonie is ontstaan e.d. 

Een tip kan zijn, om bijvoorbeeld nog enkele gele lissen, snoekkruid o.i.d te plaatsen. 

Als de vijver in de zon ligt, zorgen voor schaduw

Een anti alg middel kan men proberen. Ik weet zelf niet hoe het resultaat hiermee is, omdat ik dit nog nooit gebruik heb. 

Succes verder.

Groet René,

Onderwerp gesloten