Washingtonia Robusta
#1
za, 24/01/2009 - 21:34
Washingtonia Robusta
Hoi,
nu heb ik vandaag een meerstammige Robusta gekocht.
Kan ik zonder probleem de stammen scheiden ?
Groet Corne
Hoi,
nu heb ik vandaag een meerstammige Robusta gekocht.
Kan ik zonder probleem de stammen scheiden ?
Groet Corne
Als er genoeg wortels blijven zitten wel dacht ik?
gr. Edward
Ik zit eigenlijk een beetje met hetzelfde. Zoals te zien is op de foto zit ook ik met 4 stammen. De 4 stammen vormen echter beneden wel één geheel. Kan ik dan ook de stammen van elkaar scheiden of wordt dit afgeraden? Als ik niets doe ben ik zeer benieuwd hoe deze filifera zich ooit tot een boom zal vormen.
Afgelopen zomer heb ik dit ook gedaan.na het uit elkaar halen zagen ze er na een dag of 2 erg treurig uit,toen heb ik ze in de zon gezet en veel water gegeven,en 3 van de vier zagen er eind van de zomer weer goed uit.vierde naar de eeuwige palmvelden.
ik zou in elk geval wachten tot het groeiseizoen,ivm herstel.
groetjes
john
Maar hoe kun je ze uit elkaar halen als de 4 stammen beneden één geheel zijn? Zagen? lijkt me toch niet?
Ik had dat geprobeerd met een 5-stam jonge Washingtonia robusta, en na 1 week hadden 3 van de 5 palmpjes gele vlekjes, nu ongeveer een maand later mankeert er bij 2 niets, 2 andere hebben erg veel gele blaadjes maar je ziet nog dat ze vechten en waarschijnlijk terugkomen, 1 lijkt dood te zijn maar je weet het nooit met de Washingtonia ze komen uit het niets spontaan terug.
een scherp mes lijkt me beter.
Gr Hent
Hoe worden palmen eigenlijk zo meerstammig?
Palmen staan er juist om bekend niet te vertakken.
Gewoon 4 zaden bij elkaar leggen. Zo worden ze geteeld om sneller een gevulde plant te krijgen.
Zo simpel is het niet, want mijn stam is onder 1 geheel. alle stamme komen onder bijelkaar en vormen hier 1 massief blok en zitten dan ook naadloos en moervast aan elkaar.
De wortels zullen goed vast in elkaar gegroeid zijn.
Nou, ik ga het in ieder geval proberen en hou jullie op de hoogte van het resultaat.
Groeten Corne
Gewoon één zaailing selecteren en de rest wegsnoeien. Ik doe dat ook met Howea om een mooie solitaire palm te krijgen. Bovendien groeit die dan sneller. Bij de clustervormende Chamaerops snoei ik ook jaarlijks de uitlopers weg. Ze komen doorgaans wel weer terug, maar ik heb de stellige indruk dat de hoofdstam zich daardoor sneller ontwikkelt.
Groet,
Draco
Ooh ooh, ik heb er vaak zo'n exemplaar gehad, ik kreeg het niet voor elkaar ze te laten leven.
Ik heb nu een wat groter exemplaar, staat op m'n dakterras en dat gaat goed, nu deze op de zolder staat verloor ie direct zijn buitenste bladeren en werden bruin, die heb ik maar afgeknipt, ik heb nu alleen de speer nog die weer wil uitlopen, eigenlijk moet ie weer naar buiten, maar ik wil heen en weer slepen voorkomen.
Deze is nog piepjong hoor, kijk maar naar die stammetjes, en dan ook nog erin snijden, ik zou het zo laten.
Je moet wel wortels houden per stam en dan nog, ik begrijp je wel, je wilt 4 palmboompjes.
Ik vind het geen makkelijke palm, maar wel mooi, in zuid Europa de meest voorkomende en uitgeplantte palm die er is.
gr. Edward
Ik denk ook wel dat ze die zaden heel dicht bij elkaar in de pot zaaien en die kunnen dan niets anders dan aan elkaar goeien .Ik zou het ook wagen om ze uit elkaar te halen maar zou de wortels en de scheurwonde , behandelen met bewortelings hormoon , zodat ze vlug extra wortels maken .
groetjes
Lily-Anne
Uit een zaadje komen heus geen vier stammen. Als een palm al vertakt, dan worden de scheuten aan de voet van de moederstam gevormd.
Geen van alles is bij mij aan de orde. Als er sprake zou zijn van 4 in elkaar gegroeide stammen zou je een soort lasnaad moeten zien. Dit is bij mij niet het geval. Alle 4 stammen komen onder bij elkaar tot 1 blok.
Dan heb je beslist een zeldzaamheid, die ik niet zou scheiden!
Inderdaad zeldzaam dat soms de groeipunt splitst. Dat zou het gevolg kunnen zijn van een niet letale beschadiging. Vergelijk het met een embryosplitsing met een tweeling tot gevolg. Hier hebben we dan met een siamese twee- of meerling te maken. Ik heb dat gezien bij een Phoenix roebelinii als kuipplant en bij een Livistona chinensis in de Jardim Botanico van Funchal (Madeira). In beide gevallen was er sprake van meerdere koppen op een gemeenschappelijke stam. Soms zet dit proces door zoals bij bepaalde cacteeën (rotscactus) en euphorbia
's. Dit verschijnsel heet cristaatgroei. De kroon van de Livistona in Funchal was niet bepaald fraai door de wirwar van bladeren.
Draco
Het zijn geen twee of meerlingen, het zijn individuele palmen afkomstig van individuele zaden die voor de sier zo dicht bij elkaar zijn gezaaid.
In het geval val individuele zaden die zo zijn gezaaid is het gewoon mogelijk om ze te scheiden, echter het kan maanden duren voor dat ze weer er gezond uitzien.
Ik doelde op zeldzame exemplaren met meerdere koppen op een enkele stam van behoorlijke hoogte. Maar de oorspronkelijk vraag betrof geclusterde zaailingen.
Nou, zoals beloofd is hier de tussenstand.
Heb ze dus uit elkaar gehaald, met veel moeite want de wortels was een wirwar. Dus hierbij zijn de nodige wortels gesnueveld.
Het resultaat is dat van de 4 de 3 kleinsten dood gegaan zijn en de grootste flinke schade heeft, hij heeft momenteel nog maar 2 bladeren maar de speer lijkt tot nu toe oke.
Ben benieuwd of deze het wel gaat redden,
Groeten Corne