Troebel water na plaatsen planten
#1
zo, 19/08/2007 - 15:38
Troebel water na plaatsen planten
Een dikke week geleden heb ik een vijver aangelegd: 2,4m x 1,2m ca. 1600 liter.
Substraat op de bodem en vijf zuurstofplantjes gekocht en geplaatst in hun oorspronkelijke bakjes. Bacterial er in. Water kristal helder.
Afgelopen donderdag nog wat plantjes er bij gekocht, 1 zuurstofplant en 3 niet-zuurstofplanten zodat er ook al wat boven water uitkomt. Deze planten stonden niet in vijver-bakjes dus ik heb ze overgeplant in vijver-bakjes met vijveraarde.
Na het plaatsen was de vijver helemaal zwart. Met een schepnetje heb ik wat bovendrijvend spul (modderkluitjes) kunnen opvissen, maar het water bleef zwart.
Ik had een bovenlaagje van steentjes en inlegdoekjes tegen uitspoelen achterwege gelaten! Stom!
Gisteren nog wat plantjes er bij gekocht, fijn substraat en inlegdoekjes voor in de bakjes.
Alles uit de vijver gehaald en geplant met inlegdoekjes en een laagje substraat. Ook enkele zuurstofplanten heb ik in iets ruimere bakken gezet (standaard bakjes van tuincentrum zijn erg klein) en alles weer in de vijver. Tot gisteravond mee bezig geweest.
Nu zijn we 15 uur verder, maar nog steeds is de vijver niet helder. Met veel moeite kan ik de boven zien van het 30cm gedeelte, dieper niet ondanks dat mijn substraat licht van kleur is.
Het water is niet groen, maar zwartig. Het ziet er verschrikkelijk uit.
Vragen: Wordt dit vanzelf weer goed? Moet ik zelf nog wat doen?
Ik merk dat modder-deeltjes naarslaan op bladen van planten. Wat kan ik daar tegen doen?
Krijgen de zuurstofplanten wel voldoende licht? De helft van de zuurstofplanten heb ik op 50cm diepte staan namelijk en die kan ik niet meer zien met het blote oog.
Zuurstofplanten hoeven niet in bakjes ze wortelen toch niet.
Met geduld zal de vijver wel weer helder worden.
Planten met wortels hoeven niet in vijveraarde bespaart je dat wat je nu hebt, planten kun je rechtstreeks in plantmandjes zetten met substraat.
Aangezien je vijver nog erg jong is, kan je er voorlopig toch geen vis in uitzetten.
Je vijver moet eerst in biologische evenwicht zijn, en dat duurd zeker een aantal maanden.
In die tijd doe jij niets aan je vijver.
Ik bedoel wel bijhouden, maar niet in zitten rommelen.
De modder zakt vanzelf, dat heeft even tijd nodig.
Je heb gezien wat je fout gedaan heb, en je heb het opgelost.
Dat is goed.
BEDANKT & succes!
Uit ervaring weet ik dat vijveraarde doffe ellende is. Er zit vaak wel klei in maar vooral ook turfachtig spul dat allemaal boven gaat drijven en uw vijver veel te zuur maakt. Zeker bij kleine vijvers is dat het geval. Ik zou gewoon kleine kiezeltjes en ander steenachtig substraat toepassen met daarin speciale vijvervoedselballetjes gestoken. Volgend jaar dus nu is het te ver in het seizoen. Als u toch nog grond in de vijver wilt doen doe er dan moddervette rivierklei in. Andere grond kunt u beter uitwassen tot de zwevende deeltjes weg zijn. Dat is een langdurig werkje. Beter kunt u bij de welkoop of boerenbond grof rivierzand kopen en natuurlijk ook uitwassen.
Wat u nu moet doen is niet veel. Aan de bosjes zuurstofplanten knoopt u een steentje (geen rode baksteen) zodat ze onder water blijven en niet gaan drijven. Vaak schieten ze wel degelijk wortel.
Van de planten moet u toch niet veel verwachten omdat ze in de winterrust gaan. Wat wel handig is is om een deel van uw vijver te vervangen door water uit de vijver van een kennis waar een goed biologisch evenwicht heerst. Dat is de beste manier om evenwicht in uw vijver te krijgen. Koop pas vissen als u dat wilt in het voorjaar en zeker geen goudvissen kopen want dan blijft u troep houden. Goudwindes en goudkleurige elritsen, dat zijn kleine inheemse visjes maar dan in de wildkleur, ideaal voor een kleine vijver zoals die van u en ze planten zich erg makkelijk voort. Als u kikkers, padden en sallemanders in uw vijver wilt dan moet u geen vissen nemen.
Ik heb wel kikkers en ook goudvissen,schubinkin,goudwindes.Ook veel planten waarin de kikkervisjes zich schuilhouden.