vissen / bootsmannetje
#1
zo, 28/05/2006 - 23:54
vissen / bootsmannetje
4 van mijn vissen vertonen open wondjes op hun achter / onderlichaam van ongeveer 1cm groot.
2 vissen zijn onlangs gestorven en vertoonde soortgelijke wondjes.
1 goudwinde zwemt op dit moment met een draai van 90 graden in zijn achterlijf, het lijkt erop dat hij verlamt is.
Ik heb ht vermoeden dat dit alles veroorzaakt wordt door het bootsmannetje. De vissen zitten slechts 1 maand in de vijver, hiervoor hebben wij inderdaad het bootsmannetje zien zwemmen maar hierna niet meer.
Is iets tegen het bootsmanntje te ondernemen of heeft iemand andere oorzaken van bovengenoemde verschijnselen?
Robert het bootsmannetje heeft hier niets mee van doen, het bootsmannetje heeft geen kaken, maar wel een sterke zuigsnuit en steekt dus alleen.
Het bootsmannetje is een echte rover en eet alles wat zich op, in en langs het water bevind met name larven, maar vissen zal die niet aanvallen omdat het bootsmannetje bepaalde vissen als vijand heeft.
De Goudwinde: als de krul achter in de staart zit dan kan dit een gebroken staartvin zijn, het tweede is dat een Goudwinde slecht tegen medicijnen kan en dat het een reaktie is op het gebruik van chemicaliën.
Een kromme staart bij Goudwinde komt veel zijdig voor, de Goudwinde heeft er geen last van, gaat er niet aan dood, leeft er gewoon mee verder.
De wond(en) op de vis: De wonden op de vissen is afkomstig van een bacterie de slechte bacterie Aeromonas genaamd.
De Aeromonas bacterie veroorzaakt de gatenziekte bij de vis, een kleine wond groeit uit tot een gapende wond.
Wanneer de vis hiermee besmet is bestaat de mogelijkheid dat er een tweede ziekte ontstaat en wel buikwaterzucht omdat het waterhuishouden van de vis(sen) enorm wordt verstoord.
Visssen met deze aandoening dient men meteen af te zonderen en in Quarantaine te plaatsen, om verspreiding zoveel mogelijk te beperken.
Veelal wanneer de ziekte tijdig ontdekt wordt kan men de vis behandelen met een wondzalf, in een ver gevorderd stadium zal de vis sterven en is geen behandeling meer mogelijk.
Juul,
Ik heb op internet e.e.a. gelezen over de gaatjesziekte.
Hier geeft men aan dat de vis dan ook kleine gaatjes heeft rond de mond, vandaag alle andere vissen hierop gecontroleerd en geen kleine gaatjes aangetroffen, wel bij 1 sarassa weer een beginnend groot gat van 1cm doorsnede.
De vis met de 2 grote gaten aan beide zijden heb ik zojuist uit zijn leiden verlost.
Bij mijn bezoek aan een vijverwinkel met vis herkende men de ziekte niet, waarschijnlijk moet ik ze in die richting helpen.
Morgen wil ik naar vijvercentrum Limburg met foto´s welke ik zojuist van de sarassa genomen heb, wellicht de oplossing van toch de gaatjesziekte zoals jij aangeeft.
Ook heb ik op internet een foto gevonden van een koi met soortgelijke wonden die ook de gaatjesziekte had.
Juul, Waar komt de ziekte vandaan, hoe voorkom ik hem en nog belangrijker: Wat moet ik er NU aan doen voordat de rest ook hieraan ten onder gaat?
Wat betreft de goudwinde die krom zwemt: Ik heb de laatste 2 weken 1 Kg Maerl aan het water toegevoegd omdat de hardheid lager was dan 4 dgh. Zou dit de oorzaak van de goudwinde zijn?
Mag ik je de foto´s van de sarassa toemailen ter beoordeling?
Groet, Robert
Robert,
Een vijverzaak die niet de gatenziekte kent en het bacterie Aeromonas die het veroorzaakt, zal dan ook niet veel meer weten dan dat een vis in water leeft.
Tegen de Aeromonas kun je niets doen ook niet om preventief te gaan behandelen. Deze bacterie valt zwakke vissen aan die weinig weerstand hebben, éénmaal de vis de bacterie binnen heeft wordt hij nog zwakker en valt ten prooi hieraan.
De bacterie slaat toe bij lagere temperaturen en is dit grotendeels te danken aan de temperatuur verschuiving wat plots heeft plaats gevonden.
Zieke vissen altijd in Quarantaine zetten om uitbreiding en verspreiding te voorkomen en behandelen. Als er te veel vissen zijn aangetast dan ontkom je niet om de vijver te gaan behandelen.
Wanneer dit wordt toegepast zal men na de behandeling water moeten gaan verversen, filtermateriaal, en opnieuw bacteriën toe voegen en de waterwaarden terug in orde brengen indien nodig.
Vissen kunnen behandeld worden met Metronidazole en is niet zonder risico, een overdosering dood alle vissen.
Ik weet niet van waar je bent, maar neem es kontakt op met Maarten Lammers de Koidokter die doet ook huisbezoeken.
Dr. Maarten Lammens gaat wekelijks op huisbezoek in
België: provincies Antwerpen, Limburg, Brabant, Oost Vlaanderen (vanuit Antwerpen tot Lokeren)
Nederland: ten zuiden van Amsterdam, Den Haag
Duitsland: regio Aken
https://tinyurl.com/yy3e8yac
Foto's mag je altijd mailen.
Ik wens je veel herstel en stop voor de vissen.
Juul,
Wederom bedankt voor je kundige antwoord.
Ben zojuist naar 2 andere viszaken geweest waarvn beide vaststelden dat er zich huidwormen genesteld hadden in de huid.
Heb spul gekocht welke de huidworm doodt.
Ga het hiermee proberen.
Vermoedelijke oorzaak (volgens de viszaak):
Nieuwe vijver (met water vanaf maart van dit jaar).
Pas uitgezette vissen.
Dalende temperatuur.
Kortom verminderde weerstand?
Ik hou je op de hoogte.
Bedankt,
Robert
Ben ik weer?
Hoe zijn ze daar achtergekomen volgens microscoop onderzoek?
Iedere vis en of vijver bezit parasieten en bacteriën, maar welke huidworm is het? Niet elk middel helpt tegen huidwormen.
Zijn het ééncellige of tweecelligen, zijn het flagelaten of ciliaten.
Ik weet het het zijn veel vragen maar dat is ook iets wat mijn interesse enorm opwekt omdat er huidwormen voorkomen en waarvan ik weet deze geen wonden veroorzaken van 1 cm groot.
Gyrodactylus of huidworm
Deze wormen baren levend hun nageslacht en doen ook nog aan zelf bevruchting..
Zelfs kan er in 1 worm drie generatie's zitten.
Bij deze is het dat er bacteriële infektie's en of schimmel kan ontstaan.
Tevens gaat de vis veel meer slijmhuid produceren.
Ziekte is moeilijk te behandelen vanwege een zeer hoog resistent eigenschap.
Argulus of Karperluis deze trekken bloed en weefsel sappen uit de vis, de vis krijgt een rode plek op de plaats waar deze gebeten heeft.
De Chilodonella zet zich op de kieuwen, vissen zwemmen boven en happen naar lucht, de vis gaat meer slijm produceren en krijgt een grijs blauwe kleur.
Ook de kieuwworm ofwel dactylogyrus zet zich op de kieuw, legt de eitjes erin en sterft. Vissen die hiermee aangetast zijn schieten door het water en hebben geen minuut rust. De ziekte is moeilijk te behandelen omdat de eitjes niet te doden zijn. 1 maal de eitjes zijn uitgekomen kan behandeling nut hebben als dit zeer snel wordt opgemerkt.
Ik heb er nu een paar aangehaald en hoop ik dat je begrijpt waar ik naar toe wil gaan. Ik wil je niet gek maken maar alleen duidelijk aan geven dat de wonden die jou vissen hebben niet van deze afkomstig zijn.
Ik ga het anders formuleren, een bacteriële infektie ontstaat door een wond, ook schimmel ontstaat door een wond, zo is ook de Aeromonas een bacteriële infektie.
Nu ga ik niet ontkennen dat de huidworm geen schade aanricht wat een klein wondje teweeg brengt.
Maar dat de wonden groter worden wordt deze echter niet veroorzaakt door de Huidworm, maar door de Aeromonas en dat is de enige die van een klein wondje een gapende wond maakt.
Wat gaat er nu gebeuren het middel kan wel of niet helpen, als het wel helpt doodt het de huidworm, maar hiermee is er geen genezing van de wonden die de vis heeft.
In het ergste geval kan de reaktie zo heftig zijn en op de wonden inwerken en de slechte weerstand die de vi(sen) hebben dat deze alsnog een gewisse dood tegemoed gaan.
Ik wou dat ik kon zeggen beterschap met de vissen en op een herstel, maar helaas dat kan ik niet omdat mijn gedachten ergens anders liggen.
Je doet in ieder geval moeite en hoopt op een redding, maar die zal zeer klein zijn.
succes toch verder.
Juul,
Het is op beide plaatsen vastgesteld door met een glaasje over de schubben te wrijven en vervolgens te bekijken onder de microscoop. (zelf mocht ik ook kijken en zag inderdaad iets bewegen).
Men heeft ook het water beoordeeld door te onderzoeken waaruit bleek dat de GH waarde slechts 2 was. KH en PH 8.
Als eerste moest ik gisteren een GH verhoger toevoegen wat ik dus al gedaan heb. Vandaag begin ik met Gyromortus (van perfect pond), een desinfectiemiddel voor vijvers. Volgens de gebruiksaanwijzing doodt dit een groot spectrum aan wormen , bacterien enz. Volgende week dit nogmaals herhalen.
Daarna moet ik verdergaan met Protectus, een middel dat wonden heelt en slijmhuid herstelt en verbeterd.
Kortom ik was weer 70 euro armer. Ik heb ook nog gevraagd of het niet beter is om de vijver (6000 liter) leeg te pompen en alles goed uit te spuiten om vervolgens weer opnieuw te beginnen, ook met nieuwe vissen, maar dit vond men niet nodig.
Groet, Robert
Als je dan ook de bijsluiter leest zie je ook dat er vermeld staat dat het ook voor bepaalde ziekte veroorzakers is de Gyrodactylus en Dactylogyrus en heb ik deze ook vermeld.
Het produkt en fabrikant ken ik wel maar heb er geen ervaring mee omdat ik eigenwijs ben in dit soort lapmiddelen zoals ik ze noem.
Er wordt gezegd dat het werkt , maar tot op heden heb ik nog niet vernomen dat het werkt en doeltreffend is.
Ik heb ééns via mail bij een fabrikant na gevraagd of deze kunnen garanderen dat het produkt ook wel zijn werk doet waar ze zo over spreken. Nee was het antwoord dat kunnen we niet, omdat dit o.a afhankelijk was van bepaalde faktoren.
De ernst van de situatie, weerstand van de vissen, temperatuur van het water enz.
Je hebt nu al bewezen zorg te dragen voor de vissen en er ook inderdaad iets aan wilt doen.
Je hoopt dan ook dat het produkt werkt en zijn vruchten zal afwerpen, want niets is minder leuk een ziekte onder de vissen.
Blijf de vissen in ieder geval observeren, en laat iets weten wat het verloop is hiervan.
Een spoedig herstel voor je vissen wens ik je toe.
groet
Juul,
Ik probeer dit uit, mocht ik na 1 a 2 weken geen verbetering zien dan ga ik op jouwn tour.
De vissen zijn dan waarschijnlijk al in de eeuwige jachtv.....
Ik zal dan de gehele vijver leeglaten, uitspuiten, opnieuw vullen en weer bacterieen enten enz.
Pas als alle voorwaarden dan weer goed zijn zal ik vissen toevoegen.
Ik houd je op de hoogte,
Groet, Robert.
P.S. Woon je in Limburg of in de buurt?
Ik zou graag eens van gedachte met je wisselen over vijvers en alles wat erbij komt kijken.
Juul,
Kan ik je de foto´s eens toesturen?
Mijn Mail adres is RKirpensteinwanadoo [dot] nl
Dus als je reageert op dit mail adres.
Groet, Robert
Wat mij ook zorgen baart is de temperatuur die is te laag, dus ik weet niet welke temperatuur er wordt aanbevolen.
Ik zal je een mail sturen.
IK zit met hetzelfde euvel. Sinds 4 maanden al 3 x 2 vissen " versleten" (sluierstaart en nu weer guppies). 0mdat ze binnen 14 dagen krom gaan zwemmen (overigens, eerst plakt de bovenvin vast), gaan drijven op hun zij en dan zijn ze dood.
geen idee. wat is er aan de hand !
Teveel easy life filtermedium ? te koud water ( 16 graden), weinig zonlicht, trillende ondergrond (op een commode), alleen maar droogvoer , te klein aquarium (10 liter voor 2 guppen ). te weinig verschonen (1 x per 2 weken)?
Plantjes gaan overigens ook dood binnen 3 weken. Dat schijnt ook niet te horen.
Dit alles heeft niks met bacterien en zo te maken lijkt me.
Wie heeft hier verstand van , want ik snap niet wat we fout doen?
ik rageer op de meldingen van de gatenziekte. ook ik heb er vreselijk veel last van. watercondities zijn goed. soms gh iets te laag maar meestal rond de 10. nu houd ik hem sinds een paar weken op 13. al zeker 6 vissen goudvissen en chibukins(weet niet eens hoe je dat schrijft) dood gemaakt. heb al e.e.a. gelezen maar weet nog steeds niet hoe ik het het beste kan aanpakken. de vissen zijn te snel om uit de vijver te vissen. Er zitten er zeker nog 6 in die gaten hebben maar nog pijlsnel zijn. we hebben 6000liter water en ongeveer nog 15 - 20 vissen van klein tot groot max 30 cm. geen koi's! als iemand me kan vertellen hoe ik het kan aanpakken ben ik er erg mee geholpen.